Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Prijelazi Bijača i Gradiška još nisu završeni

Must Read

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske od 1. srpnja ove godine bit će sigurno promijenjena. Naši poljoprivrednici će moći izvoziti proizvode biljnog i životinjskog porijekla pod uvjetom da imaju granični prijelaz za izvoz.
Ako prijelazi ne budu osposobljeni, izgubit ćemo oko milijardu maraka od izvoza, a naši susjedi bi mogli duplo veći uvoz povećati.
Poljoprivredni proizvođači samo se mogu nadati da će BiH moći izvoziti proizvode biljnog i životinjskog porijekla iz BiH kada Hrvatska uđe u EU 1. srpnja ove godine.
Naime, dva granična prijelaza – Bijača, na jugu zemlje, i Gradiška, na sjeveru, još nisu završeni. Rekonstrukcija graničnog prijelaza Gradiška, koja košta 300.000 KM, počinje sa građevinskom sezonom, a Bijača još nema ni izvođače radova jer tenderi za ponude završavaju 7. veljače.
U Upravi za neizravno oporezivanje tvrde da se od budućeg izvođača očekuje rad u tri smjene kako bi granični prijelaz zadovoljio minimalne kapacitete. Za ovaj primamljivi posao Vijeće ministara osiguralo je 4 milijuna KM, prenosi FTV.
”Nakon ulaska Hrvatske u EU bit će nastavljena izgradnja graničnog prijelaza – za to smo osigurali dodatna sredstva, 5,7 milijuna maraka iz IPA fondova za 2011. godinu”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.
”Hrvatska ima svoj interes u BiH da zadrži određeni povlašteni tretman kad je riječ o trgovini s BiH te je zbog toga angažirala svoje najjače resurse”, kazao je Zulfo Robović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Mostaru.
U Vanjskotrgovinskoj komori tvrde da BiH može zahtijevati i neko drugo rješenje ako se pokaže da nije moguće do odgovarajućeg roka završiti izgradnju ovih graničnih prijelaza.
Jedna od ideja je osposobljavanje drugih graničnih prijelaza koji su u mnogo boljem stanju, a do sada EU nije odobrila. Potpuni prestanak izvoza za njih je nevjerojatan jer to ne bi dopustile ni vlasti u BiH ni Bruxelles.
”Dok se neki objekt fizički ne izgradi, za neke procedure mogu se koristiti neki montažni – postoje neka tehnička prijelazna rješenja i siguran sam da će biti izvršena”, kaže Igor Gavran, projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
I dok se umjesto gradnje priča o rješenjima, pojedini proizvođači, bez obzira na to da li postoji granični prijelaz, ne mogu izvoziti iz BiH. Proizvođači krumpira ove godine ne izvoze jer naša zemlja kasni u primjeni plana monitoringa.
Ipak, postoje obećanja od nadležnih institucija da će izvoz biti omogućen iduće godine umjesto 2015, ako EU odluči sadašnju primjenu plana monitoringa ranije prekontrolirati i omogućiti izvoz.
ftv l bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Pitali smo umjetnu inteligenciju što misli o radu Visokog predstavnika u BIH

Umjetna inteligencija je jedina do danas poznata inteligencija na Zapadu, koja ne skriva istinu i pravo zbori o dosadašnjim...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -