Published On: Čet, sij 31st, 2013

YIHR BH: Javni emiteri u službi širenja međuetničkih tenzija

Aktivisti i aktvistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) žele ovom prilikom upozoriti Radio-televiziju Republike Srpske te njene novinare, ali pozvati i novinare drugih TV, radio, online i printanih medija, na obavezu više razine odgovornosti pri izvještavanju o osjetljivim pitanjima poput teme ratnih zločina i drugih koje mogu podići međuetničke tenzije te ugroziti stabilnost u zemlji.
Posljednji prilog koji dovodi u pitanje i relativizira zločin počinjen 25. maja 1995. godine na Kapiji u Tuzli, ne odgovara sudski utvrđenim činjenicama i predstavlja očigledan pokušaj falsificiranja historije. Naime, na taj Dan mladosti, a po komandi Novaka Đukića, ispaljena je granata sa planine Ozren, kojom je zauvijek ugašen 71 mladi život, što je utvrđeno od strane domaćeg pravosuđa, ali i ranijim istragama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Odnos novinara RTRS-a prema ovom zločinu u spomenutom prilogu, predstavlja ne samo sramotu za novinarsku profesiju, već ima jednu širu dimenziju neljudskog odnosa prema ovim, ali i drugim nevinim ljudskim žrtvama. Prilog pokazuje da u Bosni i Hercegovini i danas nailazimo na istu vrstu propagande kakvoj smo bili svjedoci devedesetih, te neodgovornog ponašanja medija koji šire mržnju i suštinski podstiču zaoštravanje odnosa između građana različitih nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti.
Istovremeno, emitiranje ovakvih priloga predstavlja kršenje Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu Bosne i Hercegovine u kojem, između ostalog , stoji da „Javni emiteri neće emitirati materijal koji svojim sadržajem ili tonom podstiče etničku, vjersku ili rasnu mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pojednicima i skupinama ili koji bi, na osnovu razumnog suda, mogao izazvati nasilje, nered i nemire, ili bi mogao podsticati na izvršenje krivičnog djela.”
Dok god mediji i vladajući politički lideri nastave zastupati politike negiranja počinjenih zločina te sudski utvrđenih činjenica, ništa drugo nećemo moći očekivati ni od građana, uključujući tu i nove generacije mladih koji bi trebali donijeti promjenu.
Mi u Inicijativi, stojimo jednoglasno protiv svakog negiranja utvrđenih činjenica, vjerujemo u nastavak profesionalne i nepristrasne istrage počinjenih zločina u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te pozivamo sve medije da se suzdrže od širenja dezinformacija i objavljivanja priloga za koje su svjesni da mogu dodatno našteti svakako niskom stepenu kulture dijaloga i međuetničke komunikacije.
Istovremeno, pozivamo Sud i Tužilaštvo BiH, ali i entitetska i kantonalna tužilaštva da nastave sa saradnjom, te da zajedničkim naporima nastave put utvrđivanja istine, zadovoljenja pravde i kažnjavanja pojedinaca odgovornih za ratne zločine. Na tom putu neovisno i nepristrasno pravosuđe je posljednja stanica u koju građani mogu vjerovati, svjesni da sve drugo spada u dnevnopolitičke manipulaciju i propagandu.
 
Nedim Jahić

Project Coordinator
Youth Initiative for Human Rights in Bosnia and Herzegovina