Petak, 3 svibnja, 2024

VRAĆA SE KONTROLIRANI KAOS: OHR će se opet pobrinuti za Mostar

Must Read

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore izjavio je da OHR radi sa političkih strankama kako bi pronašao neki kompromis za rješenje problema u Mostaru.
“To nam je glavni cilj”, rekao je Moore nakon jučerašnjeg sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
On je istakao da cijeni doprinos Čovića i da se nada da će biti pronađen kompromis.
Lider HDZ-a BiH nije htio dati izjavu u vezi sa mostarskim problemom i o razgovoru sa Mooreom.
Moore je, osim sa Čovićem, jučer razgovarao i sa mostarskim muftijom Seidom Smajkićem, a danas će imati sastanke sa predstavnicima ostalih političkih stranaka.
Iz OHR-a ranije je priopćeno da će Moore prenijeti očekivanja Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira da lideri svih stranaka napuste maksimalističke stavove u pregovorima i prihvate kompromisne dogovore koji će koristiti svim stranama i, najvažnije, okončati trenutni zastoj i omogućiti zaštitu interesa i dobrobiti građana Mostara.
Prvi zamjenik visokog predstavnika, nakon razgovara sa Čovićem, očekuje da će se uskoro sastati i sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.
Kada su u pitanju pregovori o provođenju presude Ustavnog suda BiH u vezi sa Mostarom, mišljenja i pozicije su i dalje različiti.
“Jedinstveni smo u stavu da se, kada je riječ o osiguranju provođenja izbornog procesa u Mostaru, kuća mora graditi od temelja, a ne od krova kako je to dodvoravajući se određenim političkim opcijama započeo OHR”, priopćeno je iz HDZ-a.
SDA traži podjelu Mostara na šest općina. Narodna stranka “Radom za boljitak” predložila je reformu kroz tri izborne jedinice koje bi bile multietničke, a tom rješenju je blizak i SDP BiH.
OHR je dao smjernice da se rješenje traži kroz tri gradska područja, odnosno tri izborne jedinice koje bi bile multietničke.
U Mostaru i dalje nije usvojen gradski proračun zbog čega gradu prijeti financijski kolaps.
Mostar je jedini grad u BiH u kome nisu održani lokalni izbori 2012. godine, jer nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH o ispravljanju nejednakosti u gradskim izbornim jedinicama.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -