Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Turska dužna isplatiti milijardu eura bosanskohercegovačkim Hrvatima

Must Read

erdoganSARAJEVO – Turska  je pristala isplatiti više od milijardu eura udrugama  bosanskohercegovačkih Hrvata, njih 41, u okviru pravnog postupka o korištenju njihove zemlje i dobara, objavilo je tursko ministarstvo pravosuđa.

Tim su sporazumom u visini 1,023 milijarde eura zaključene tužbe ponekad stare više od 100 godina te pregovori dugi 22 mjeseca između predstavnika hrvatskih udruga i turske vlade kao pravne nasljednice Otomanskih vlasti. Ovaj slučaj smatra se pravnim presedanom koji bi Tursku tek mogao financijski stajati. Naime, mnogi u BIH, pa čak i neki na bošnjačkoj strani, nakon ove presude, tek se spremaju na tužbe.

Njime se završava “dugotrajna parnica podnositelja tužbe i Turske-a”, tvrdi se u priopćenju ministarstva pravosuđa objavljenom u srijedu.

“Tim se sporazumom na pravedan i častan način rješavaju povijesne nepravde nad bosanskohercegovačkim Hrvatima koje su puno i predugo bile izvor sukoba između Hrvata u BIH i Turske”, piše u priopćenju ministra pravosuđa  Sadullah Ergin.

Visina odštete isplatit će se iz posebnog fonda namijenjena upravo podmirivanju financijskih sporazuma u parnicama u koje je umiješana  turska vlada.


- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -