Subota, 4 svibnja, 2024

PELJEŠAČKI MOST Predsjednicu napali da se osramotila, ali osramotili su samo sebe!

Must Read

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom otvaranja privremenog ureda u Dubrovniku dala je izjavu zbog koje su je već napali neki lokalni portali. 

“Problem je uzak kopneni pojas županije i prekid državnog teritorija kojeg treba premostiti Pelješačkim mostom koji je neophodan i raditi na daljnoj cestovnoj povezanosti. Pelješački most neće samo povezati državni teritorij RH i približiti Dubrovnik ostatku Hrvatske, nego i teritorij EU, a bit će i značajni razvojni projekt za sve stanovnike poluotoka Pelješca i okolnih otoka”, rekla je Predsjednica.

Problem je bio izraz ‘Pelješački most’ zbog koje su je neki mediji odmah napali i to naslovima poput “KOLINDA, ŠTO JE TO ‘PELJEŠAČKI MOST’? Predsjednica se osramotila u Dubrovniku”. Time su nesvjesno osramotili sami sebe.

Govor je čitala s papira pa su mediji naveli da greška možda i nije njezina, nego samo pročitana, no stvar je u tome da ovdje uopće nije riječ o pogrešci.

Naime, premda je pridjev pelješki uobičajen, tako i izraz ‘Pelješki most’, ispravan je naziv i pelješački, premda neuobičajen. Uostalom, poluotok se zove Pelješac, a ne Pelješ.

Isto tvrdi i Hrvatski jezični portal na kojem možete pročitati i izvedene oblike pridjeva ‘pelješački’.

Znamo da su mediji skloni brzini i prepisivanju, pogotovo u napadima na predsjednicu Republike, no nekada doista treba provjeriti činjenice.

Inače, zanimljivo je da su na današnji dan prije 10 godina započeli radovi na Pelješkom iliti Pelješačkom mostu.

 

https://www.facebook.com/dubrovacki/videos/1632184156818065/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -