Published On: Sri, lis 25th, 2017

PELJEŠAČKI MOST Predsjednicu napali da se osramotila, ali osramotili su samo sebe!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom otvaranja privremenog ureda u Dubrovniku dala je izjavu zbog koje su je već napali neki lokalni portali. 

“Problem je uzak kopneni pojas županije i prekid državnog teritorija kojeg treba premostiti Pelješačkim mostom koji je neophodan i raditi na daljnoj cestovnoj povezanosti. Pelješački most neće samo povezati državni teritorij RH i približiti Dubrovnik ostatku Hrvatske, nego i teritorij EU, a bit će i značajni razvojni projekt za sve stanovnike poluotoka Pelješca i okolnih otoka”, rekla je Predsjednica.

Problem je bio izraz ‘Pelješački most’ zbog koje su je neki mediji odmah napali i to naslovima poput “KOLINDA, ŠTO JE TO ‘PELJEŠAČKI MOST’? Predsjednica se osramotila u Dubrovniku”. Time su nesvjesno osramotili sami sebe.

Govor je čitala s papira pa su mediji naveli da greška možda i nije njezina, nego samo pročitana, no stvar je u tome da ovdje uopće nije riječ o pogrešci.

Naime, premda je pridjev pelješki uobičajen, tako i izraz ‘Pelješki most’, ispravan je naziv i pelješački, premda neuobičajen. Uostalom, poluotok se zove Pelješac, a ne Pelješ.

Isto tvrdi i Hrvatski jezični portal na kojem možete pročitati i izvedene oblike pridjeva ‘pelješački’.

Znamo da su mediji skloni brzini i prepisivanju, pogotovo u napadima na predsjednicu Republike, no nekada doista treba provjeriti činjenice.

Inače, zanimljivo je da su na današnji dan prije 10 godina započeli radovi na Pelješkom iliti Pelješačkom mostu.

 

Predsjednica u Gradu

Geplaatst door Dubrovački Dnevnik op woensdag 25 oktober 2017

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x