Published On: Sri, lis 25th, 2017

Francuska: Sud naredio uklanjanje križa sa spomenika papi Ivanu Pavlu II.

Francuski vrhovni upravni sud u srijedu je naredio gradu u Bretanji da ukloni križ s 7,5 metara visokog spomenika papi Ivanu Pavlu koji stoji na gradskom trgu.

Državno vijeće je donijelo odluku da kip poljskog pape podignutog 2006. u gradu Ploermelu ostaje na mjestu, no da se križ koji stoji na luku iznad spomenika treba ukloniti zbog strogog francuskog zakona o sekularnosti. Francuski zakon o razdvojenosti crkve i države iz 1905. zabranjuje postavljanje religijskih znakova ili simbola na javnim mjestima. Iznimke su mjesta štovanja, groblja i muzeji.

Sam luk nije religijski simbol i također može ostati, odlučio je sud.

Spomenik Ivanu Pavlu II. koji je bio papa od 1978. do svoje smrti 2005. rad je ruskog kipara Zuraba Tseretelija, a Bretanja je tradicionalno uporište katolika u Francuskoj.

Podsjetimo, nisu samo gradovi u pitanju, križeve su uklanjale i tvrtke i trgovački lanci nešto ranije. Nestle je nedavno napravio ogroman “politički korektan” korak protiv europske kulture, ali i kršćanstva, te je pošao stopama Lidla.

Tako Nestlé ubrzo nakon Lidla uklanja križ s grčkog pakiranja jogurta, bez obzira što je križ bio toliko malen da je bio gotovo jedva vidljiv.

Sjedište Lidla nalazi se u Švicarskoj, državi čija se zastava sastoji se od bijelog križa na crvenoj podlozi.

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića uklonio je kršćanski križ iz grčke jogurtne ambalaže koja prikazuje staru kršćansku crkvu na grčkom otoku Santorini. Odluka podsjeća na onu koji je prethodno učinio supermarket  Lidl ciljem ‘da ne povrijedi senzibilitet drugih religija’.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x