Utorak, 7 svibnja, 2024

NIJE GA NAZVAO ZLOČINCEM: Zbog neprimjerenog prikaza Francetića bit će smijenjen urednik TV kalendara?

Must Read

Zbog niza povijesno upitnih činjenica godinama iznošenih u emisiji TV kalendar kroz slijedećih nekoliko tjedana Čelnici HRT-a će ili s uredničke pozicije smijeniti Vladimira Brnardića ili će mu dodijeliti mentora, neslužbeno doznaje Jutarnji od izvora s Prisavlja. Neposredan povod je emisija u kojoj je prikazan neprimjeren prikaz ratnog zločinca Jure Francetića na koju je reagirala Građanska akcija poslavši otvoreno pismo medijima.
 
ZAGREB – Neprimjeren prikaz ratnog zločinca Jure Francetića u HTV-ovom TV kalendaru kap je koja je prelila čašu strpljenja uredništva javne televizije. Zbog niza povijesno upitnih činjenica godinama iznošenih u toj emisiji kroz slijedećih nekoliko tjedana čelnici HRT-a će ili s uredničke pozicije smijenitiVladimira Brnardića ili će mu dodijeliti mentora, neslužbeno doznajemo s Prisavlja.
Neposredan povod je emisija prikazana prije tri tjedna na koju je reagirala Građanska akcija poslavši otvoreno pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smjenu urednika Brnardića.
– TV kalendar je 27. prosinca 2012. pokušao naučiti gledatelje i našu djecu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je, prema HRT-u, bio ‘legendarni borac’ koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana – onih zlih koljača Hrvata – u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku. Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. stoljeću s javne televizije. Neprihvatljivo je da se veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Europi. Tim nasljeđem antifašizma trebali bi se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti – temelj moderne Hrvatske – priopćili su iz Građanske akcije, tražeći u svom priopćenju od glavnog ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana, da smijeni Brnardića koji je urednik TV kalendara postao 2011. nakon što je u mirovinu otišao Obrad Kosovac.
– HRT-u je ovaj slučaj poznat otprije. Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a se njime, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vrijeme. Svjesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još uvijek smatramo internima – kažu u HRT-ovom Odjelu za odnose s javnošću.
jutarnji.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -