Nedjelja, 26 svibnja, 2024

IMOTSKI: Markiranje zdravstvenog odgoja kao uvjet za krizmu?

Must Read

Prije nekoliko dana putem društvenih mreža prošila se vijest kako će imotski krizmanici koji će se ove godine primiti sakrament svete krizme odbijati pohađanje zdravstvenog odgoja u svojim školama jer su im to sugerirali svećenici

Po navodima s društvenih mreža, roditelji krizmanika moraju potpisati potvrdu kojom se slažu da njihova djeca ne pohađaju zdravstveni odgoj u svojim školama, a radi se uglavnom o srednjim školama kojih je na području Imotskog četiri. Potvrde koje su u dva primjerka, roditelji moraju potpisane dostaviti jedan primjerak u župni ured, a drugi u školu koju pohađaju.
Tragom ove vijesti razgovarali smo s nekim roditeljima i školama u Imotskom i doznajemo kako potvrde o nepohađanju zdravstvenog odgoja doista postoje, no nisu uvjet za krizmu, kako stoji na društvenim mrežama i kako je jedan dnevni list prenio.
Na sastanku roditelja i svećenika bilo je govora o zdravstvenom odgoju, svećenici su ukazali na dijelove nastavnog programa s kojima se ne slažu i ponudili su roditeljima mogućnost da uzmu i potpišu potvrdu kojom se slažu da njihovo dijete ne pohađa zdravstveni odgoj u školi. Kako doznajemo, predavanja o zdravstvenom odgoju bila su na sastanku roditelja čija će se djeca krizmati u crkvi Sv. Frane u Imotskom i njima je ponuđena mogućnost da sljedeće nedjelje preuzmu potvrdu ukoliko to žele. Po riječima naše sugovornice, koja želi ostati anonimna, nije bilo nikakve ucjene da se potvrda mora uzeti, kako je pisalo na Facebooku, nego je roditeljima ostavljeno na izbor da uzmu ako žele.

Interes za nepohađanje zdravstvenoj odgoja nije bio velik jer do danas u imotsku gimnaziju Dr. Mate Ujević nije pristigla nijedna potvrda o nepohađanju zdravstvenog odgoja.
Ipak, potvrde o nepohađanju zdravstvenog odgoja postoje i neke škole su se obratile Agenciji za odgoj i obrazovanje, na što im je iz Agencije rečeno da, ukoliko dobiju potvrde, iste ostave u školama, dok je na ravnateljima i razrednicima da bilježe izostanke s nastave, a roditelji su odgovorni za opravdavanje izostanaka.
U Agenciji za odgoj i obrazovanje u Zagrebu razgovarali smo sAntonelom Nižetić Capković, koja nam je potvrdila da imaju saznanja o takvim potvrdama i iz drugih sredina te da imaju informaciju o tome i u Imotskom, ali da Agencija može samo reći da će se eventualni izostanci s nastave Zdravstvenog odgoja tretirati kao i izostanci s ostalih predmeta, kemije, fizike ili matematike i da će roditelji morati opravdati sate ili će djeca dobiti neopravdane.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -