Bošnjaci iz SAD: Smijenite Jeremića

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić uputio je otvoreno pismo u povodu, kakao je naveo, skandaloznih tvrdnji u vezi izvođenja pjesme “Marš na Drinu” u UN-u, piše B92.
Jeremić je napisao da su nakon “nezaboravnog” koncerta za proslavu pravoslavne Nove godine iznesene “skandalozne i maliciozne” tvrdnje o pjesmi “Marš na Drinu” za koju kaže da je napisana prije stotinu godina u povodu “obrane Srbije od agresora u Prvom svjetskom ratu”. Podsjetimo, zbog izvođenja te pjesme pobunile su se žrtve rata u BiH te tražile da se ona ukloni s internetskih stranica UN-a jer ih ponižava. “Maliciozna tumačenja pjesme ‘Marš na Drinu’ tiču se njene navodne zloupotrebe tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije”, piše Jeremić u pismu.
“Duboka uvreda za srpski narod”
“Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih sukoba, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje izvrtanja značenja glazbenog dara koji smo ponudili svijetu prošlog ponedjeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod”, napisao je Jeremić i dodao kako ta pjesma zauzima središnje mjesto u sjećanju srpskog naroda na obranu “od agresora u Prvom svjetskom ratu, tijekom kojeg je Srbija izgubila trećinu svog muškog stanovništva u brojnim bitkama u kojima su se borili na strani saveznika”.
Jeremić kaže da je izuzetno ponosan na tu pjesmu i podsjetio je da je u proteklim desetljećima izvedena nebrojeno puta, ne samo na Balkanu nego i širom svijeta, a izveli su je poznati umjetnici poput Cliffa Richardsa i Cheta Atkinsa.
Poruka mira
“Odlučili smo podijeliti ovu pjesmu s cijelim svijetom, uz jasnu popratnu poruku mira upućenu sadašnjim i budućim generacijama”, rekao je Jeremić i podsjetio da u Europi postoji tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju “popularnim marševima pretvorenima u poruke mira”. Usporedio je “Marš na Drinu” sa Straussovim “Radetzky maršom” kojim se završavaju koncerti u Beču. Zaključio je da će unatoč “neutemeljenim napadima” nastaviti s “iskrenim naporima za postizanje pomirenja na Balkanu i širom svijeta”.
>>VIDEO Ujedinjeni narodi ispričali se zbog ‘Marša na Drinu’
>>Žrtve genocida u BiH: Sa stranica UN-a skinite ‘Marš na Drinu’

 

more recommended stories