Published On: Sub, sij 19th, 2013

Izetbegović zbog praznika opet diže tenzije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić tvrdi da se zahtjevom člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za ocjenu ustavnosti člana Zakona o praznicima RS-a, kojim se precizira 9. siječnja, kao Dan RS-a, ponovo podižu tenzije.
Radojičić tvrdi da ne vidi da će „od toga imati bilo kakve koristi bilot ko u BiH, osim podizanja međunacionalnih i međuetničkih tenzija i političke priče koja će se vući tjednima i mjesecima, dok neko ne donese neku odluku“.
On kaže da je u političkom smislu „to jedan od elemenata napada na RS, koja smeta mnogim političarima u RS-u“.
U pravnom smilsu, podsjeća, da je na Ustavnom sudu BiH „pao“ raniji Zakon o slavama i svetkovinama RS-a te da je zatim usvojen sadašnji Zakon o praznicima, koji je „prošao tekst Ustavnog suda RS-a u procesu zaštite vitalnog nacionalnog interesa“.
Na taj zakon podnesen je ranije veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, a Radojičić tvrdi da je „ocijenjeno da nema problema s tim zakonom“, dok Ustavni sud BiH nije odlučivao o ovom, već samo o prethodnom zakonu.
Ustavni sud RS-a odbacio je, 10. svibnja 2007. godine zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s pitanjem Zakona o praznicima RS-a.
Vijeće Ustavnog suda RS-a tada je utvrdilo da zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ne sadrži obrazloženje s naznakom povrede vitalnog nacionalnog interesa.
-Prema ocjeni Vijeća Ustavnog suda RS-a Klub Bošnjaka nije konkretizirao u čemu se sastoji povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o praznicima RS-a, već je uopćeno navedeno da se pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u predmetnom Zakonu, stav je tog suda.
Radojičić je danas u izjavi novinarima još kazao da je „besmisleno treći put otvarati ovu priču“, ali da ostaje da se vidi stav Ustavnog suda BiH, u kojem, kako je ustvrdio, uvijek treba „nažalost, prebrojati koliko ih ima i čiji su, pa onda tek računati na pravnu i profesionalnu orijentaciju“.
Naveo je i da najnovije Izetbegovićevo podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu BiH nije jedini takav zahtjev te podsjetio i da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio još 23. studenog 2012. Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava FBiH, Ustava Republike Srpske i Izbornog zakona BiH, kao i da je Ustavni sud prije dva dana stavio izvan snage neke odredbe Izbornog zakona i neke odredbe o matičnom broju BiH.
(Fena)