Utorak, 28 svibnja, 2024

HDZ-u 13 županija, SDP i HNS imaju po dvije, IDS i HSS – po 1

Must Read

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je osam župana uspjelo u prvom krugu ponovno osvojiti tu dužnost, u još četiri županije su izabrana nova lica, a u ostalima će se održati drugi krug izbora.

U fotelje župana ponovno su zasjeli Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji, Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj, Alojz Tomašević u Požeško-slavonskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Damir Bajs u Bjelovarsko-bilogorskoj, Valter Flego u Istarskoj i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

Kožić (HSS, SDP, HNS, Laburisti) je pobijedio u utrci za župana Zagrebačke županije osvojivši 50 posto glasova, a Vladimir Bregović (HDZ, HSU, HSLS) dobio je 27 posto.

U Krapinsko-zagorskoj županiji Željko Kolar (SDP, HNS, HSU, Laburisti) je ovoga puta pobijedio s 58 posto glasova, a drugi po broju glasova bio je Dragutin Ranogajec (HDZ, HSP AS, HSS, ZDS) s 31 posto.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) ostaje u svojoj fotelji zahvaljujući 51 posto osvojenih glasova, Majda Burić (HDZ, HSP, HSP AS, HSLS, HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku, BUZ, HDS) je dobila 26 posto, Ines Strenja-Linić (Most) 8 posto, a Bojan Kurelić (Akcija mladih, Živi zid, Snaga, Alternativa) 7,6 posto.

Novi-stari župani

I Požeško-slavonska županija dobila je novog/starog župana Alojza Tomaševića (HDZ, HSS, HSLS, HSU, HDSSB) koji je osvojio 54 posto glasova, dok je za SDP-ova kandidata Željka Samardžiju glasovalo 19 posto birača.

Danijel Marušić (HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU) ponovno je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53 posto glasova, dok je drugi Davor Vlaović (HSS, SDP, HSU, Laburisti, HSLS, Reformisti) dobio 18 posto.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednik u trci za župana Damir Jelić (HDZ, HSLS) koji je osvojio 50 posto, dok je Ivan Vuković, kandidat SDP-a i HSS-a dobio 21 posto glasova.

HDZ je zadržao vlast u Ličko-senjskoj županiji, a pobjedu je s 53 posto odnio Darko Milinović, (HDZ, HSS, HSP AS, HSU), drugi je s 23 posto bio kandidat grupe birača Ernest Petry, a Ante Franić (HSLS, SDP) osvojio je 16 posto.

I virovitičko-podravska županija ostaje u rukama HDZ-a, gdje je Igor Andrović (HDZ, HSLS, HSP AS, HSP, HDSSB) osvojio 56 posto, Zdravko Dijaković (HSS, SDP, HNS, HSU) je drugi s 25 posto, a Tomislav Žagar (MOST, HSPD) treći s 14 posto glasova.

Istra ostaje Flegi, Međimurje Posavcu

Istarska županija ostaje u rukama IDS-ovca Valtera Flege (IDS, HNS, ISU – PIP, HSLS, Zeleni) koji je premoćno pobijedio sa 65 posto glasova, drugi Marino Baldini (SDP, HSU, HSS, SDSS, IL) dobio je 18 posto, a HDZ-ova Monika Udovičić 12 posto.

Ni u Međimurskoj županiji nema promjene. Dosadašnji župan Matija Posavec (HNS, HSLS, Reformisti) sve je riješio u prvom krugu osvojivši 58 posto, drugi Mladen Novak (SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti) dobio je 17 posto, treći Darko Horvat (HDZ) 16 posto, a četvrti Branimir Bunjac (Živi zid, MS, Snaga, AM) 6 posto.

Na čelu Bjelovarsko-bilogorske županije ostaje Damir Bajs (NL, HNS, HSU, BUZ, SU, ORaH, HSS Braće Radić, HDSS, NSH, SDP) koji je pobijedio s 52 posto, ostavivši iza sebe kandidata Mira Totgergelija (HDZ, HSS, HSLS) za koga je glasovalo 39 posto birača.

HDZ je ponovno pobijedio i u Zadarskoj županiji u kojoj će župana Stipu Zrilića naslijediti njegov stranački kolega Božidar Longin (HDZ, HSP AS, HSU, HRAST, Reformisti) koji je osvojio 50 posto glasova, dok je Renata Sabljar-Dračevac (SDP, HNS, DSU, HSS) dobila 20 posto.

Čačića spasilo svega 16 glasova

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar (HNS, SDP, HSS, HSU, Laburisti) osvojio je 40 posto glasova, a u drugi krug izbora s njim ulazi reformist Radimir Čačić koji je za samo 16 glasova iza sebe ostavio Alena Runca (HDZ, HSLS). Čačić je, naime, osvojio 18.486 glasova (25,48 posto), a Runac 18.470 (25.46 posto).

HDZ-ov Šibensko-kninski župana Goran Pauk osvojio je 49 posto glasova i u drugom krugu će se suočiti sa SDP-ovcem Frankom Vidovićem (SDP, HSS, HNS, HSU) koji je dobio 21 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji će se, pak, HDZ-ov župan Ivo Žinić (HDZ, HSP AS, HSLS, HKS, HSU, DSU, SBH), koji je dobio je 49 posto glasova, u drugom krugu natjecati sa Zdenkom Vahovcem (SDP, HNS, SDSS, SDA Hrvatske, Laburisti, HSS braće Radić, SU) koji je dobio 17 posto glasova.

Župan Osječko-baranjske županije birat će se u drugom krugu u koji su ušli HDZ-ov Ivan Anušić s 39 posto glasova i sadašnji župan Vladimir Šišljagić, kandidat grupe birača, koji je osvojio 30 posto.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) dobio je najviše glasova 41 posto, a u drugom krugu će mu se suprotstaviti Slavko Tucaković SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) koji je osvojio 28 posto, dok je kandidat grupe birača Željko Lacković završio izbornu utrku s 23 posto glasova.

Drugi krug

I u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se drugi krug izbora za župana, a kandidati su dosadašnji HDZ-ov župan Božo Galić (HDZ, HSS, HKS, HSU, BUZ) koji je osvojio 47 posto glasova te kandidat grupe birača Tomislav Panenić koji je u prvom krugu osvojio 25 posto glasova.

Birači Splitsko-dalmatinske županije za dva tjedna će župana birati između HDZ-ovog Blaženka Bobana koji je osvojio 42 posto i Mostovca Mire Bulja s 22 posto, iza kojih je ostao SDP-ovca Arsena Bauka (SDP, HNS) s 20 posto glasova.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije HDZ-ovac Nikola Dobroslavić (HDZ, HSLS, HSP AS, HSU) osvojio je 47 posto, a u drugom krugu će snage odmjeriti s Mostovcem Nikolom Grmojem za kojega je glasovalo 27 posto birača.

U Zagrebu, gradu koji ima i status županije, dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) u drugom će se krugu sučeliti s Ankom Mrak Taritaš (SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska, SU). Bandić je u prvom krugu osvojio 30 posto, a Anka Mrak-Taritaš 24 posto. Treća je bila Sandra Švaljek (NLSŠ, HSLS, ZS) s 19 posto, četvrta Bruna Esih dobila je 10 posto, HDZ-ov kandidat Drago Prgomet 5 posto, Tomislav Tomašević (Zagreb je naš, NL, ORaH, RF, ZA GRAD) 3 posto, Ivan Lovrinović (Živi zid, PH) 2 posto, a Mostovac Marko Sladoljev 1 posto, piše Slobodna Dalmacija

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -