Published On: Ned, svi 21st, 2017

Srbi će za mjesec dana dobiti novu vladu, ali nitko ne zna koga će Vučić izabrati za premijera; zasad ima 6 potencijalnih kandidata

Nova srpska vlada bit će imenovana do 20. lipnja, ali se još ne zna tko će biti njezin predsjednik, a za to mjesto za sada ima šestero kandidata. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će se premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučićkonzultirati sa svim političkim strankama oko formiranja vlade, a da je će on odlučiti tko će biti mandatar.

Vučić za sada ima šest potencijalnih kandidata za budućeg premijera, no pitanje je hoće li novi šef vlade biti iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, što bi bila prepreka za aktualnog ministra vanjskih poslova i čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića koji je ozbiljan pretendent na premijersku dužnost, navode srbijanski mediji.

Dačića svi vide kao Putinovog čovjeka

Od kandidata iz SNS-a izdvaja se njih nekoliko među kojima gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji uživa veliku naklonost Vučića, kao i njegov vrlo blizak suradnik – ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović. U kombinaciji za mandatara su i potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović, ministrica državne uprave Ana Brnabić te ministar financija Dušan Vujović.

Dačić je rekao u nedjelju kako su male šanse da bude novi premijer Srbije, jer, kako navodi, iako je srpski čovjek, kod Zapada je okarakteriziran kao čovjek ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dačić je dodao da još nije razgovarao s Vučićem o tome tko će biti novi premijer, prenosi list “Alo”.