Published On: Pon, svi 22nd, 2017

REAKCIJA NA POSKOKOV TEKST Načelnik Odžaka Ivanković obećao promjenu komunističkih naziva ulica

jakovivankovic

Nakon poskokove analize o stanju suočavanja s prošlošću u Odžaku i općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom ispostavilo se da u Odžaku i dalje vlada  titoizam. Bez obzira na nevine žrtve i pobijenih 30 posto stanovništva od strane Titove režimske vojske. U Odžaku i danas postoje ulice nose naziv po koljačima hrvatskog stanovništva, npr. 16. muslimanska brigada, 15. majevička, Titova ulica, 14. aprila (dan ‘oslobođenja ‘ Odžaka) i slično. Odjel za suočavanje s prošlošću poskoka zaključilo je kako u Odžaku vlada Štokholmski sindrom, tj. sindrom emocionalne veze i identifikacije s agresoromhttps://poskok.info/wp/stokholmski-sindrom-u-odzaku-titova-ulica-slavi-obljetnicu-masakra-25-svibnja-u-odzaku/

I kad su imali komotnu većinu Hrvati, i za vrijeme načelnika Šimića, Jurića itd su radi kompromisa s bošnjačkom stranom ostavili po strani to pitanje. Danas kad sve druge hrvatske općine odbacuju Titov režim, to Odžak još ne čini.

Jučer je utjecajna Facebook stranica “Bosanska Posavina” podijelila poskokov članak koji je izazvao reakcije. Tako je aktualni načelnik Jakov Ivanković na Facebook stranici Bosanska Posavina komentirao: “imena ulica će biti promijenita kad za to bude vrijeme, aktivnosti oko toga su već počele”. Ivanković je s pravom napomenuo kako je općinski načelnik tek 6 mjeseci i pozvao na strpljenje.

 

Drugi su komentatori uglavnom primijetili kako je nekorektno “napadati” Ivankovića jer i drugi prethodni načelnici ništa nisu učinili po tom pitanju.  Poskok se zalaže oduvijek dosljedno za ukidanje svih simbola totalitarnih režima, kako Titovog komunizma tako i ustaško-fašističkih ulica. O tome smo pisali od samih početaka a slučaj Odžaka već se prati više od 5 godina. Obzirom da je Tito jedan od 10 najvećih zločinaca svijeta bilo bi pošteno prema svima da načelnik Ivanković kao predvodnik mlađe generacije uđe u povijest kao osoba koja će ispuniti obećanje o ukidanju totalitarizma u Odžaku… Posebice uzimajući u obzir da se ovih dana obilježava krvava obljetnica, odžački Križni put gdje je pobijeno 3375 osoba, među kojima su bile bebe, žene i invalidi.

Poskok.info