Utorak, 7 svibnja, 2024

Hrvatskim povratnicima će biti obnovljena 603 doma, od čega 364 u RS

Must Read

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na području BiH Hrvatima će biti obnovljene 603 stambene jedinice, od čega 364 u Republici Srpskoj istaknuo je ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS davor Čordaš u razgovoru s potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

On je naveo da je projekat uspješno počeo u Derventi i Brodu, a kada je riječ o Hrvatima, stambene jedinice će biti rađene i u Prijedoru, Banjoj Luci, Gradišci, Kotor Varoši, Tesliću, Doboju, Modriči, Novom Gradu, Šamcu, Berkovićima, Stanarima, Prnjavoru, Vukosavlju, Pelagićevu i Laktašima.

Čordaš je naglasio da resorno ministarstvo, pored Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, provodi aktivnosti i na realizaciji Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF) i Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (OPEC).

Aktivnosti na realizaciji druge faze OPEC-a su u završnoj fazi, ističe Čordaš i dodaje da ga posebno raduje činjenica da se konačno, na terenu, počelo s realizacijom Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF), na koji se čekalo dvije godine.

U okviru Projekta SAF za Hrvate će biti izgrađeno 39 stambenih jedinica u Banjoj Luci, Brodu, Derventi, Pelagićevu, Kotor Varoši, Šamcu i Laktašima.

Ministar Čordaš je rekao da je uvođenje izvođača u radove na izgradnji šest stambenih jedinica u Derventi zakazano za sutra, a ukupna vrijednost radova iznosi 220.000 KM.

On je dodao da su zaključeni ugovori i sa izvođačima radova za Brod, Kotor Varoš i Pelagićevo, te da se uskoro očekuje početak radova i u ovim općinama.

Čordaš je podsjetio da će i u okviru Projekta OPEC biti izgrađeno dodatnih deset stambenih jedinica za Hrvate na prostoru Republike Srpske i to u Banjoj Luci, Derventi i Doboju po dvije, a u Brodu, Novom Gradu, Pelagićevu i Prijedoru po jedna.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković izrazio je nadu da će sve započete aktivnosti na terenu biti završene u predviđenom roku, te se zahvalio ministru Čordašu i Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske na uloženom trudu da se prevladaju svi problemi koji prate realizaciju zajedničkih projekata i da se konačno krene na terenu sa izgradnjom stambenih jedinica.

Jerković smatra da će realizacijom gore navedenih projekata biti znatno unaprijeđen položaj hrvatskih povratnika, te da će se i u narednom razdoblju nastaviti odlična suradnja s Ministarstvom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

On je istakao da se samo zajedničkim djelovanjem i suradnjom mogu postići bolji rezultati i osigurati uvjeti za održivi povratak Hrvata./HMS/

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -