Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Lažnoj šefici OSA-e i Ureda predsjednika FBiH 5 godina zatvora

Must Read

Općinski sud u Sarajevu nepravomoćno je osudio Azru Obuću zvanu “žena vjetar” (39) iz Sarajeva na pet godina zatvora zbog lažnog predstavljanja i prijevara.

Ova poznata prevarantica je lani, lažno se predstavljajući kao šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Ureda predsjednika FBiH, uzimala 17.000 KM od šest osoba za navodno zapošljavanje u te institucije. Tako će nezaposlena profesorica književnosti Azra Obuća iz Sarajeva, koja koristi pseudonim Azra Fiola, ponovno iza rešetaka.

Mediji su je etiketirali kao “ženu vjetar” upravo zbog načina djelovanja u dugogodišnjem prevarantskom stažu. Unatrag sedam godina osuđena je na dvije uvjetne kazne od po dvije i četiri godine zatvora, a onda se pojavila kao spisateljica te “šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i službenica Ureda predsjednika FBiH”.

Samo su neke žrtve odlučile i progovoriti. Prema optužnom zahtjevu, kao prevarantica muškoj osobi ponudila je mjesto informatičara – administratora na prikupljanju sigurnosnih podataka, a on joj je, prethodno potpisavši lažno načinjeni ugovor o radu na neodređeno vrijeme, na kojem je elektronički obrađena fotografija zaglavlja, za taj posao dao 4000 KM. Među prevarenima je i jedna Sarajka koja joj je predala 6000 KM za obećani posao pravnice u Vrhovnom sudu FBiH. Azra je sastanke organizirala u jednoj prostoriji za koju je tvrdila da je riječ o tajnoj lokaciji OSA-e, a nešto slično dogodilo se i drugoj Sarajki koja je za posao u šalter-dvorani Općine Novo Sarajevo također dala 4000 KM. – Ni sanjala nisam da bi netko mogao to uraditi, kazala je Azrina žrtva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kina američkim kompanijama zabranjuje prodaju oružja Tajvanu

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je danas da će zabraniti nekim američkim tvrtkama uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -