Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Česi i Slovaci u Hrvatskoj od nespretnih turista postali spretni ulagači

Must Read

Nedavna najava o tome kako je češka Odien grupa odlučila investirati desetak milijuna eura u daljnji razvoj hotelskog kompleksa u Podstrani kraj Splita, kao i informacija da je češka investicijska kompanija J&T prije nekoliko mjeseci preuzela riječkog izdavača Novi list potaknula je razmišljanje da Česi u Hrvatskoj polako, iz kategorije turista sklonih lakomislenim i katkad čak i tragičnim izletima, postaju sve ozbiljniji investitori i biznismeni

Odien grupa luksuzni je hotelski kompleks Le Méridien Lav preuzela prije gotovo godinu dana, a početkom lipnja Michael Saran, partner u Odienu, najavio je da će u hotel i marinu još ove godine investirati dva milijuna eura, dok u naredne tri godine planiraju uložiti dodatnih osam milijuna. Kompanija, koja je na svojim internetskim stranicama kratko predstavljena kao investicijska tvrtka specijalizirana za preokret u poslovanju, nada se da će ulaganjima uspjeti pozicionirati hotel Lav kao cjelogodišnju destinaciju zahvaljujući kongresnim dvoranama i centru za wellness.

Saran je u izjavi za Poslovni dnevnik kazao kako je investicija u Podstrani rezultat analize tržišta na koje su htjeli ući zbog velikog potencijala u razvoju turizma. No ovo zvučno ulaganje nije i prvi češki interes za hrvatski turizam s aspekta pružatelja, a ne samo korisnika usluga.

Jedna druga priča, koja je baš ovih dana opet dobila pažnju u javnosti, vezana je uz projekt razvoja turističkog odmarališta na riječkom predjelu Kostabela. Taj se projekt već godinama veže uz češkuJTH grupu, odnosno njenu tvrtku u Hrvatskoj. Česi su još 2010. pokušavali kupiti zemljište, što im je u međuvremenu i uspjelo, a priča je ponovo aktualizirana baš ovih dana kad je objavljeno da je njihov projekt uvršten na listu tzv. strateških projekata iako u JTH tvrde da su već gotovo došli do realizacije kredita i da im to uvrštavanje sad više gotovo ništa ne znači. Prema najavama, za oko 420 milijuna kuna trebao bi biti izgrađen hotel i nekoliko vila sa ukupno 154 smještajne jedinice (sobe i apartmani) te popratni sadržaji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -