Utorak, 21 svibnja, 2024

POVJERENSTVO UN: Islamska država sprovodi genocid nad Jezidima!

Must Read

Povjerenstvo UN-a za Siriju objavilo je izvješće u kojem navodi da je ISIS počinio genocid nad Jezidima.

U izvješću se navodi da se genocid dogodio i još uvijek događa.

– ISIS je svaku jezidsku ženu, dijete i muškarca koje je zarobio podvrgnuo najtežim zločinima – rekao je predsjednik Povjerenstva Paolo Pinheiro.

Izvješće opisuje kako se tisuće jezidskih žena još uvijek drže kao robinje, često ih se zlostavlja, tuče i siluje. Također, navodi se i kriminalna odgovornost vojnih lidera ISIL-a, boraca, te vjerskih i religijskih lidera, bez obzira gdje oni žive.

Metode koje koristi ISIS u istrebljivanju Jezida i njihove kulture su ubojstva, zarobljavanje seksualnih robinja i drugi zločini.

Ovo je i prvi priznati genocid koji nije počinjen u ime nijedne države, prenosi Dnevni avaz.

Izvješće od 40 strana naslovljeno je “Došli su da unište: ISIS-ovi zločini nad Yezidima”, a u njemu se nalazi i pravna analiza zločina te jasno govori da je ISIS imao namjeru uništiti Yezide koje smatraju “nevjernicima”.

– Zakljuičak da se događa genocid mora iznuditi mnogo oštriju akciju na političkoj razini, uključujući i u Vijeću sigurnosti – rekao je Pinheiro.

Član Povjerenstva Vitit Muntarbhorn rekao je da imaju uvid u detaljne informacije o mjestima, kršenjima ljudskih prava i imenima počinitelja, te da su te informacije podijelili s određenim državnim službama kako bi oni mogli pravno goniti zločince.

Nevladine organizacije traže od velikih sila da spase najmanje 3.200 žena i djece zarobljenika ISIL-a, te da slučajeve proslijede Međunarodnom kaznenom sudu.

Reuters napominje da su poznatije žrtve genocida u modernom dobu Armeni 1915. godine, Židovi tijekom Holokausta, Tutsi u Ruandi 1994. i Bošnjaci u Srebrenici 1995. godine.

UN procjenjuje da je do sada ubijeno preko 5.000 Jezida, no broj otetih je mnogo veći, zbog čega je njihova kultura i identitet na velikom dijelu teritorije uništen, uz jako male šanse da bi svoje zajednice ikada mogli ponovo uspostaviti u mjestima gdje su ranije živjeli.

Stravični zločini

– ISIL je odvojio jezidske muškarce i dječake starije od 12 godina od njihovih obitelji. Oni koji su odbili konverziju bili su ubijeni, kako bi se uništio njihov jazidski identitet. Žene i djeca često su bili svjedoci ovih ubojstava prije nego bi bili prebačeni u Irak, a kasnije u Siriju gdje i danas živi većina zarobljenica. Tisuće žena i djevojčica, neke stare tek devet godina, prodavane su na pijacama za robove. Žene i djevojčice su stalno prodavane, poklanjanje i namijenjivane između boraca. Jedna žena, koja procjenjuje da je prodana 15 puta kazala je Povjerenstvu da joj se „teško sjetiti svih onih koji su je kupili“ – navodi se u izvješću.

Jezidi su kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji odnosno sljedbi, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Jesidi vjeruju u jednog Boga kao stvaratelja svijeta na koji je poslao sedam uzvišenih bića ili anđela da ga čuvaju, a njihov vođa je Malak Taus („Paunov anđeo“). Njega su muslimani često poistovjećivali sa Sotonom zbog čega su jesidi progonjeni od svog postanka, posebice u doba Osmanskog Carstva kada su prisilno preobraćivani na hanafijsku školu sunitskog islama./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -