Subota, 11 svibnja, 2024

#NOTAMPONTAX: Ukidanje poreza na ženske higijenske potrepštine

Must Read

Dvije su kalifornijske zakonodavke dale prijedlog zakona kojim bi se ukinuli porezi na tampone i druge ženske higijenske potrepštine.

“Menstrualna higijena nije izbor”, rekla je Ling Ling Chang, jedna od članica vijeća koja stoji iza prijedloga. Chang, zajedno s kolegicom Cristinom Garcia, tvrdi kako su tamponi, ulošci i druge stvari kojima se žene koriste za vrijeme menstruacije medicinske potrepštine prije nego obični higijenski proizvodi.

Kalifornijski porezni zakoni, kao i zakoni u brojnim drugim državama u SAD-u, prilično su neujednačeni. Trenutno, lijekovi na recept poput Viagre se ne oporezuju, no higijenski proizvodi, koji uključuju i proizvode za menstuaciju, nisu oslobođeni poreza.

“Zovu se higijenski proizvodi, pa ih ljudi uspoređuju s dezodoransima i kremama za brijanje, i to uglavnom muškarci. No, nije isto”, rekla je Garcia. “Kada dobijemo menstruaciju, to postane prioritet. Koliko god novca imaš ili nemaš, potrošit ćeš ga na tampone i uloške. Ne možeš to ignorirati”.

Garcia dodaje kako trošak za menstrualne proizvode može biti veliki problem za žene niskog socioekonomskog statusa. Nada se da će ukidanje takozvanog “poreza na tampone” s vremenom dovesti do reklasifikacije menstrualnih proizvoda kao medicinskih proizvoda koji spadaju pod osiguranje koje pokriva državni program za građane/ke niskog socioekonomskog statusa.

“Puno mi muškaraca govori kako je to glupo ili beznačajno”, navodi. “No kada čujem priču o mladoj ženi koja kupuje tampone jedan po jedan na benzinskoj stanici jer je to jedini način na koji ih može kupiti, rastuži me takav stav”.

Garcia i Chang počele su prikupljati priče žena o menstrualnim proizvodima pomoću hashtaga na Twitteru, #notampontax.

Žene u Kaliforniji trenutno potroše više od 20 milijuna dolara u porezima na takve proizvode, navodi se u državnim statistikama. Garcia kaže da budući da žene zarađuju manje od muškaraca – oko 75 do 80 posto onoga što zarade muškarci zbog rodnog jaza u plaćama – ta suma novca ima veći učinak na žene. Raskorak je još veći za žene manjinskih skupina, koje zarađuju još manje.

Pet drugih država – Massachusetts, Pennsylvania, Minnesota, Maryland i New Jersey – trenutno imaju izuzetke u porezu na ženske higijenske proizvode. Kanada je također nedavno glasovala za ukidanje poreza na tampone i uloške.

Ova odredba, pod nazivom AB 1561, mora proći niz legislativnih odbora kako bi eventualno moglo doći do glasovanja u vijeću kao cjelini.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Von der Leyen ne vidi BIH budućnost prilično sumornom: Nažalost završit ćemo u EU ali to još nije najgora stvar, tamo ćemo ući...

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je u jučer u Splitu Hrvatsku zbog snažnog zalaganja za približavanje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -