Utorak, 14 svibnja, 2024

Grabar Kitarović prihvatila Čovićev poziv da što prije posjeti BiH

Must Read

Prigodom proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović s izaslanstvom.

Prilikom susreta razgovaralo se o stanju i suradnji na području jugoistočne Europe, bilateralnim odnosima dviju zemalja te o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tom prigodom istaknut je značaj neodgodivog unapređenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa u području jugoistoka Europe s ciljem jačanja međusobne suradnje na svim područjima. Sugovornici su se složili da je za postizanje tog cilja ključan proces pomirenja temeljen na istini, povijesnim činjenicama i presudama međunarodnih sudskih instanci, ali i iskrenim pijetetom prema svim žrtvama proteklog rata. S tim u vezi lideri na ovom području imaju veliku odgovornost da promiču istinu kako bi se uspješno okončao proces pomirenja i stvorili preduvjeti za nesmetan razvoj suradnje na svim područjima relevantnim i za proces pristupanja država jugoistočne Europe u Europsku uniju.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestio je Predsjednicu Republike Hrvatske o aktualnim političkim odnosima, aktivnostima vezanim za provođenje gospodarskih i socijalnih reformi u Bosni i Hercegovini u okviru njenog europskog puta, te pratećim izazovima i poteškoćama. U tom dijelu s posebnom pozornošću su razmotrene društveno-političke implikacije vezane za nedavno usvojeni Zakon o radu, koji predstavlja jedan od najzahtjevnijih reformskih zakona, kao i nužnost što skorijih izmjena izbornog zakona koji je posebno značajan sa stajališta unapređenja vladavine prava.

Predsjednica Republike Hrvatske je izrazila punu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i reformskim naporima koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH, visoko cijeneći proaktivnu ulogu Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je u tom procesu preuzelo lidersku ulogu. Konkretan iskorak u tom pravcu je omogućilo uspješno aktualiziranje reformske agende, mehanizma koordinacije i master plana integriranja kao tri ključna pitanja za deblokadu europskog puta Bosne i Hercegovine, a koja su razmatrana na prvoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj pod predsjedavanjem dr. Dragana Čovića.

U tom smislu Predsjednica Republike Hrvatske pozdravila je snažnu eurointegracijsku inicijativu Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zaključila da je izuzetno važno nastaviti reforme.

Sugovornici su dogovorili intenziviranje kontakta i suradnje u predstojećem razdoblju. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine je pozvao predsjednicu Republike Hrvatske da u što skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je ona i prihvatila./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

TKO JE PUSTIO HELEZA U GRABOVICU RUKA MU SE OSUŠILA: Zašto bugojanski licemjer nije prozvao Tužiteljstvo BIH zbog 30 g. skrivanja počinitelja ovog...

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao počast hrvatskim civilima koje su u noći sa 8. na 9....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -