Published On: Pet, kol 7th, 2015

HOĆE LI SE OSTVARITI PRIJETNJE Dodik ima još četiri koraka do referenduma

Dodik ima još samo četiri koraka do održavanja referenduma, a, ako ih prijeđe, već u listopadu ove godine referendum bi mogao biti održan.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na pola je puta do održavanja referenduma o bh. pravosuđu, koji krši Dayton i Ustav BiH. Prema procedurama, Dodik ima još samo četiri koraka do održavanja referenduma, a, ako ih prijeđe, već u listopadu ove godine referendum bi mogao biti održan. No, iza procedura se, prema svemu sudeći, krije politička igra tvrdolinijaša koji žele opstati na vlasti, piše Avaz.
Naime, nakon što se Zajedničko povjerenstvo Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS nije usuglasilo povodom odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH, rasplet ove priče očekuje se pred Ustavnim sudom RS.
Prvi sljedeći korak jeste da se odluka mora naći pred Vijećem za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS. Ovo vijeće odlučuje odnose li se predmetni zakoni ili odluke na vitalni interes jednog od tri konstitutivna naroda u BiH u roku od jednog tjedna. A u roku od mjesec odlučuje o meritumu slučajeva koji se smatraju prihvatljivim.
Drugi korak je odluka Ustavnog suda. Ukoliko Sud donese pozitivnu odluku o ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa, izglasani zakon ili odluka se smatraju neusvojenim te se zakon vraća predlagaču koji može pokrenuti novu proceduru. U tom slučaju, predlagač ne može dostaviti u skupštinsku proceduru isti tekst zakona, propisa i dokumenata. U slučaju da Sud odluči da se predmetni zakon ne odnosi na vitalni nacionalni interes, smatra se da je zakon usvojen.
Treći korak je procedura objavljivanja zakona u „Službenom glasniku RS“. Kako je navedeno u zakonu, od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma do dana provođenja referenduma ne može proteći manje od 30 dana ni više od šest mjeseci. Tada počinju pripreme za realizaciju referenduma. No, tu nije kraj.
Četvrta stepenica koju Dodik mora prijeći uveliko demaskira ovu političku igru duplih pasova koju lider SNSD-a očito igra s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Jer referendum može biti zaustavljen ako član Predsjedništva BiH, recimo Bakir Izetbegović, podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao što je to učinio 2013. godine u vezi s Danom RS.
Ustavni sud može donijeti privremenu mjeru o referendumu dok ne odluči o meritumu. Osim Izetbegovića i Čovića, apelaciju može podnijeti, kao što je i najavila, koalicija „Domovina“. Tek ukoliko ni članovi Predsjedništva ni koalicija „Domovina“ ne upute apelaciju Ustavnom sudu BiH, referendum bi mogao biti održan u prvoj polovini listopada, baš kako je i najavio šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS-u Radovan Višković.
On je rekao da se očekuje da parlamentarne političke stranke predlože članove za povjerenstvo za provođenje referenduma.
Odluku o referendumu u RS osudili su predstavnici međunarodne zajednice, posebno Sjedinjene Američke Države. Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD, najavio je i posljedice za političare koji krše Dayton i Ustav BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare