Published On: Uto, ožu 28th, 2023

Izložbom ‘Progressus fundus’ počeo Napretkov tjedan kulture

Otvaranjem velike izložbe “Progressus fundus” večeras je u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru počela tradicionalna kulturna manifestacija Napretkov tjedan kulture 2023.

Na izložbi je predstavljeno više od 40 umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika, a riječ je o djelima iz bogatog fundusa HKD Napredak.

Predsjednik HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka kazao je kako je Napretkov tjedan kulture kulturna manifestacija koja je proglašena od posebnog interesa za cijeli HKD Napredak te da je ona za Glavnu podružnicu u Mostaru kruna njenog rada i predstavljanja, prenosi Fena.

Dodao je kako ovaj tjedan Mostar ima priliku uživati u vrsnim glumcima i glazbenicima, u umjetničkim djelima onih umjetnika koji su bili nositelji likovne misli vremena u kojem su djelovali i stvarali.

Također, u klopu manifestacije bit će predstavljena i monografija koja je tiskana u nakladi Napretka i koja govori o radu Napretka u Mostaru između dvije Skupštine od 2018. do 2022.

– Uvjeren sam kako će i ovogodišnja manifestacija Napretkov tjedan kulture opravdati očekivanja, dati još jednu višu razinu kulturnom životu u Mostaru. Kvaliteta i raznovrsnost sadržaja koje smo organizirali ove godine, izložba, kazališna predstava, monografija i jazz koncert, to sigurno mogu ponuditi i posvjedočiti. A bez kulture nema identiteta, nema duhovne dimenzije mjesta, nema posebnosti. Bez kulture nema ni nacionalnog identiteta, bez kulture i umjetnika nema ni zdravog društva – poručio je Landeka.

Po riječima Kristine Ćavar, magistrice sakralnog slikarstva i stipendistice HKD Napredak Glavne podružnice Mostar na doktorskom studiju, Napretkov fundus obuhvaća impresivnu zbirku iznimnih umjetničkih djela, a izložba Progressus fundus prikazuje tek djelić fundusa sazdanog od djela istaknutih imena bosanskohercegovačke umjetnosti.

Njome su, ističe Ćavar, obuhvaćeni različiti stilovi i kolorističke palete, utisnuti nebrojeni motivi u promatračevu dušu, odaslan dašak grandioznosti umjetničkog kreativnog habitusa.

– Predstavljena izložba uvlači promatrača u koloplet boja i kompozicija, otkrivajući put do neslućenih dijelova ljudskoga uma. Neposredan susret čovjeka i boje pokreće, oživljava i oplemenjuje dušu, uzdiže duh te u njemu urezuje neizbrisiv otisak. Izložbu nije nimalo pretenciozno nazvati svojevrsnom ‘Odom umjetnosti’ jer njome se pjeva, pleše, promišlja, istražuje i otkriva dosad neistražene umjetničke razine, poznate jedino oku promatrača istančana ukusa – istaknula je Ćavar.

Dodala je kako čvrsto vjeruje da će Napretkov fundus iz godine u godinu postajati bogatijim za brojna nova imena, koja će, kako ističe, znati progovoriti osobnim umjetničkim izražajem, a nadahnuće će zacijelo pronaći i među ovdje izloženim djelima.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović naglasio je kako je ta ustanova od početka partner mostarskoj Glavnoj podružnici Napretka u organizaciji ove manifestacije te da mu je drago što će publika u Mostaru i Hercegovini u narednim danima biti u prilici vidjeti ovaj reprezentativni postav.

– Mislim da izložba svjedoči trajnoj misiji Napretka na izgradnji svijesti o važnosti umjetnosti i kulture općenito i tu je naglasak na tu brigu o tradiciji, na čuvanje tradicije i prenošenje novim generacijama i to je po meni ‘light motiv’ ove izložbe – kazao je Vidović.

Na izložbi su predstavljena djela Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Maria Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Adalberta Ade Opića, Božidara Jakaca, Ede Murtića i Zlatka Price, a ona će ostati otvorena do 14. travnja.

Program otvaranja Napretkovog tjedna kulture vodila je Ivana Vidmar, novinarka BHRT-a.

Potporu Napretkovom tjednu kulture dali su HKD Napredak – Središnja uprava, Vlada HNŽ, Grad Mostar i HT Eronet./HMS/

guest
nije obvezno
3 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nisam kriv !

Naprdak, crkvena spalionica novca !!!

TROJICA BLISKOISTOČNIH VARALICA

Pijani ruski grofovi troše na gluposti 🙁 a mi Hrvati ni pošten hrvatski internet portal nemamo 🙁 …

Zbog ovakvih je Bosna pala pod noge Osmanlijama i Osmanlije se zahvaljujući njima sretno vladali Bosnom sve dok ih Austrijanci nisu nabili nogom u masne muslimanske gizice…

HOĆEMO BAR 3 HRVATSKA INTERNET PORTALA, sunce li Vam popovsko beskorisno 🙁 !

Anonimac

Pa zar sve mora biti obiteljska firma… i onda cudno sto je bilo 10 ljudi…ma hajte molim vas