Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

EUFEMIZACIJA POVIJESTI: Turska tvrdi da slavi “90. obljetnicu pobjede nad okupatorom”

Must Read

Turskom su vladali otomani, a zemlja je bila na strani sila osovine. Nakon rata prijetila joj je podjela među velikim silama, i brisanje sa karte zemlje. Tada nastupa Ataturk, proglašava sekularnu državu i radi revoluciju. Turci su se oslobodili od sebe samih. Upravo na toj činjenici danas negiraju genocid nad Armencima, kad treba zatajiti povijest, no u vanjskoj politici otvoreno govore o neootomanizmu. Ataturkovo svrgavanje otomana nad Turkom Turcima je eto dan oslobođenja. Tko zna, možda nacija koja je nastala kao direktna posljedica turskog genocida u BIH, Bošnjaci, jednog dana svrgavanje Lagumdžije i Tihića bude slavila kao dan oslobođenja. Ironija je da Turci danas Otomane smatraju okupatorima, dok u 81-oj turskoj pokrajini čitluku Bošnjakistanu Bošnjaci i danas nagrade nazivaju po imenima otomanskih agresora.Npr. po imenu Isak beg Isakoviću…

 

Širom Turske obilježava se 30. kolovoz, Dan pobjede nad okupatorom i Dan Oružanih snaga, a ovim povodom priređena je tradicionalna ceremonija posjete mauzoleju osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Turska vojska prije skoro jednog stoljeća ostvarila je značajne rezultate u borbi protiv okupatorskih sila, a potiskivanje stranih armija iz te zemlje započeto je na današnji dan prije 90 godina.

Zamjenik predsjednika Turske Abdulaha Gula, koji se nalazi na bolničkom liječenju bolesti uha, i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek i drugi visoki dužnosnici posjetili su danas mauzolej Kemala Ataturka, gdje je položen vijenac i odana počast vojnom i političkom lideru i osnivaču Republike, javila je agencija Anadolija.

Cicek je 30. kolovoz ocijenio kao jedan od datuma kojima se Turska najviše ponosi, rekavši kako je turski narod uprkos brojnim nedaćama u vrijeme oslobodilačkog rata protiv snažnih vojnih sila pokazao odlučnost da živi u blagostanju i nezavisnosti.

“Naša slavna vojska, na čelu s velikim liderom Ataturkom 30. kolovoza zlatnim slovima ispisala je stranice naše povijesti, a nama u miraz ostavila ovu prelijepu zemlju. Svjesni smo žrtve koja je morala biti podnesena za svaki pedalj ove zemlje s toga želim ponoviti poruku da je država koju nam je ostavio Ataturk u sigurnim rukama”, rekao je Cicek.

Dan pobjede nad okupatorom, koji se u Turskoj slavi 30. kolovoza, ujedno je i Dan Oružanih snaga Republike Turske, a predstavlja završetak jedne od najznačajnijih bitaka za nezavisnost ove zemlje, koja je trajala od 26. do 30. kolovoza 1922. godine.

Turska vojska na čelu s Mustafom Kemalom Ataturkom je u danima između 26. i 30. akolovoza 1922. godine potisnula okupatorske vojske do Izmira, nakon čega je uslijedilo povlačenje stranih armija s teritorija Turske.

Nacionalni praznik 30. kolovoz prvi put je obilježen 1923. godine, i to u Afionkarahisaru, Denizliju, Kahramanmarasu, Ankari i Izmiru. Dan pobjede, koji predstavlja oslobađanje turskog teritorija od okupatorskih sila, službenim praznikom proglašen je 1935. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

NAVIJAČKE OSVETE NE PRESTAJU? Travnjak stadiona Rođeni uništen kiselinom bačenom iz drona

Nepoznate osobe su po neslužbenim informacijama sinoć dronom uništile teren na stadionu Rođeni, domu FK Velež, piše Sportsport.ba. Oštećenja su vidljiva,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -