Petak, 3 svibnja, 2024

TANJA FAJON: BiH je iznevjerila povjerenje EU

Must Read

”Politika u Bosni i Hercegovini nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima”, kazala je u razgovoru za Dnevni avaz Tanja Fajon, članica Europskog parlamenta, osvrćući se na novi krah bh. vlasti koje nisu usuglasile reformsku agendu kojom bi se nastavio put države k Europskoj uniji.

Fajon je istaknula i kako je otkazivanjem planirane posjete BiH europski tajnik za proširenje Johannes Hahn na neki način izrazio protest i razočarenje što je do ovoga došlo.

Stoga je istaknula kako je i ona razočarana neusuglašavanjem programa reformi.

”Bruxelles u ovom trenutku očekuje da se bh. vlasti dogovore o ključnim, prijeko potrebnim reformama, ostavljajući iza sebe politiku koja se bazira na etničkoj podjeli, radeći za dobro svih građana BiH. To bi omogućilo napredak, BiH bi postupno dobila status kandidata i time dodatne olakšice i beneficije, dok bi građani BiH konačno dobili motivaciju i poticaj”, kazala je Fajon.

Naglasila je i kako je do sada u više navrata ponovila da je posljednja inicijativa EU zasnovana na socijalno-ekonomskom napretku zemlje.

”Tijekom posjete u ožujku u Sarajevu i Banja Luci ostavila sam jasnu poruku da se EU ne šali, da polako gubi strpljenje i da očekuje ozbiljne rezultate i ispunjenje jasno dogovorenih ciljeva. Također, s novim predsjednikom Europske komisije i novom visokom predstavnicom Mogherini, kao i novim sazivom Europskog parlamenta, osjećala se odlučna želja na strani EU da se BiH posveti posebna pažnja i da se pokrene iz stagnacije”, rekla je Fajon.

Prema njezinim riječima, čini se da je BiH, u neku ruku, iznevjerila povjerenje EU zbog odsustva dogovora sve tri strane u pogledu agende za reforme te ponovo pokazala da politika u BiH nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -