Utorak, 28 svibnja, 2024

EDGARS RINKEVIČS: Moramo vratiti BiH na europski put

Must Read

Edgars Rinkevičs, šef diplomacije Latvije i trenutni predsjedatelj Vijeća Europske unije za opće poslove, koje je 20. travnja donijelo odluku o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, rekao je u intervjuu za “Dnevni avaz” da je Unija kao nikada do sada spremna potakne napredovanje naše države ka članstvu.

Latvija od 1. siječnja predsjeda EU, a ovu poziciju predat će 1. srpnja Luksemburgu.

– Obnovljeni pristup Unije prema BiH, koji je, praktično, nastao za vrijeme predsjedavanja Latvije, ima jedan nepokolebljiv cilj, a to je vraćanje vaš države na put reformi. No, ovaj obnovljeni pristup ima dva aktera – EU i BiH. Mi podržavamo Zajedničku izjavu za reforme za EU, od koje je sve krenulo. Ali, to je bio samo prvi korak BiH prema Uniji – kazao je Rinkevičs za “Avaz”.

Po njegovim riječima, ključna je implementacija toliko potrebnih reformi, usmjerenih ka rješavanju onoga što predstavljaju brige građana, posebno u oblasti socioekonomskih pitanja.

– Dakle, EU očekuje konkretan napredak u vezi s inicijalnim planom reformi, kako bi bili utvrđeni daljnji koraci na europskom putu vaše države. Vidite, posjetio sam BiH u ožujku, kada sam razgovarao s političkim vodstvom države. Tada su svi sugovornici potvrdili opredjeljenje Vijeća EU da je potrebna politička volja i predanost kako bi bile pokrenute potrebne reforme – rekao je on.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -