Novalić: Uzrok nesuglasica je što bi neki da imaju monopol nad gospodarskim subjektima

Uzrok nesuglasica u Vladi FBiH nisu vlasništva javnih poduzeća, već težnja da netko ima monopol nad određenim gospodarskim subjektima – kazao je danas u Sarajevu nakon sjednice Vlade premijer Federacije Fadil Novalić.

Naglasio je da Vlada teži da monopol nad pravnim subjektima nema samo jedna stranka, već sva tri koalicijska partnera.

– Vlada FBiH ne određuje je li nešto njeno ili nije, jer imaju zakoni koji to precizno određuju – poručio je Novalić.

Prema njegovim riječima, zabunu je uveo Zakon o energiji FBiH u kojem se u prelaznim odredbama navodi da će ovlasti vršiti ministarstva, ali da to nije pitanje vlasništva, jer Vlada FBiH može davati ovlasti uredbom kome želi.

Smatra da to nije pitanje preregistracije, već “sređivanje registracijskih formaliteta”.

Naglasio je da nije sporno tko će biti upisan kao vlasnik poduzeća, Vlada ili ministarstvo, jer je to imovina FBiH. Dodao je također da vlasnik poduzeća može biti ili privatna osoba ili pravni subjekt, a da ministarstvo nije registrirano kao pravni subjekt, već Vlada FBiH.

– U registraciji Tvornice duhana, na mjestu gdje treba pisati ime vlasnika piše Vlada FBiH, a na mjestu za prezime piše ministarstvo, što je apsurd – naveo je premijer Novalić.

Naglašava da je od Komisije za vrijednosne papire FBiH dobio neodređen odgovor u kojem piše da se Agencija za privatizaciju zadužuje da postupi prema Zakonu o privatizaciji, jer po procedurama u Komisiji za vrijednosne papire, onaj tko generira promjenu u vlasničkoj strukturi nadležan je da odredi tko će biti upisan kao vlasnik.

Dodao je da je to veliki popis registriranih tvrtki, na kojem se između ostalog navodi i devet tvrtki koje su registrirane na Ministarstvo obrane FBiH, a neke od njih su ugašene 2005. godine.

Novalić je to kazao odgovarajući na novinarska pitanja povodom Uredbe o imenovanju nadzornih odbora u javnim poduzećima. Ta uredba je već izvjesno vrijeme predmet neslaganja između koalicijskih partnera, jer DF smatra da je imenovanje nadzornih odbora u nadležnosti ministarstava, dok SDA i HDZ kao druge dvije članice koalicije, smatraju da je to nadležnost Vlade FBiH.

Govoreći o svom radu, Novalić je kazao da dva mjeseca radi na usuglašavanju agendi s RS-om, Vijećem ministara BiH i međunarodnim zajednicom što smatra vrlo važnim.

Objasnio je da je to agenda koju će svi morati poštovati bez obzira dopada li se nekom ili ne.

– Vlada FBiH je dosad u agendu stavila pet reformskih točaka koje nisu procesirane, a to je povezivanje radnog staža, proširenje poreznog obuhvata, poticaj zapošljavanja, abolicija poduzeća koja nisu registrirana i asimetrična cijena plaćanja struje – objasnio je.

Komentirajući krizu vlasti u FBiH, Novalić je kazao da koalicija SDA, DF i HDZ mora opstati, jer nemaju rezervni plan.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović kazao je da nije dobio dopis iz Komisije za vrijednosne papire FBiH u vezi zahtjeva premijera Novalića da se kao vlasnik javnih poduzeća upiše Vlada FBiH.

– Komisiji za vrijednosne papire toplo preporučujem da pogledaju sudski registar tvrtki. Postoje poduzeća koja su upisana na Ministarstvo kao dvije elektroprivrede u FBiH što će biti veliki problem, jer njih više interesiraju elektroprivrede, nego sve ostalo zajedno – kazao je Bajrović.

Smatra da ne postoji drugi način da se riješi ovo pitanje, osim po zakonu.

– Bojim se da će oni raditi u korist svoje štete i poručujem im da se fokusiraju na ekonomiju – zaključio je Bajrović. /Fena/HMS/

more recommended stories