Subota, 27 travnja, 2024

PATRIOTE U POTRAZI ZA STRANIM AUTORITETIMA: Mole SAD da spriječi izmjenu Ustava po prijedlogu SDP-a i HDZ-a

Must Read

Više nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini uputilo je otvorena pisma Kongresu Sjedinjenih Američkih Država i Europskom parlamentu, od kojih traže da ne dozvole međunarodnu podršku zajedničkom prijedlogu Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za ustavne reforme vezane za implementaciju presude Sejdić – Finci.

Ovu “koaliciju” protivnika SDP-ovom i HDZ-ovom prijedlogu čini dvadesetak udruženja i pojedinaca, među ostalim sarajevska asocijacija “Zašto ne” i ACIPS, Forum građana Tuzla, OKC Abrašević Mostar, Oštra nula iz Banja Luke te pojedinci Dervo Sejdić i Jakob Finci.

U pismima američkom kongresu i Europskom parlamentu oni navode da su ustavni amandmani kakve predlažu SDP i HDZ duboko diskriminatorni, potpuno suprotni Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i da se “vrijednost glasa” koja bi njima bila uvedena može usporediti s “vrijednošću glasa” kakva je postojala u američkom ustavu prije ukidanja ropstva.

“Najdiskriminatornije odredbe ovog sporazuma čak i ne tretiraju elemente presude ‘Sejdić i Finci’ jer se ne odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Isključivo se bave modelima formiranja vlasti u BiH te de facto uvode diskriminaciju prema svima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od triju konstitutivnih naroda, dajući im manju ‘vrijednost glasa’ u odnosu na pripadnike konstitutivnih naroda”, navedeno je u pismima.

Koalicija nevladinih organizacija izražava zabrinutost zbog mogućnosti da Europska unija, u želji da zabilježi bilo kakav ‘progres’ Bosne i Hercegovine u europskim integracijama, nekritički podrži ovakav dogovor iako bi on, kako smatraju potpisnici, bio poguban za ljudska prava i demokraciju u BiH.

Svoju zabrinutost argumentiraju time da je Europska unija u prošlosti “već gledala kroz prste Bosni i Hercegovini, odobravajući, na primjer, diskriminatorna rješenja poput dogovora o policijskoj reformi, koji je također napravljen bez uvažavanja prava onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima”.

“Molimo vas da nam se pridružite u borbi za jednakost svih građana Bosne i Hercegovine pred zakonom, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili rasnu pripadnost, da podržite naše protivljenje ovom sramnom prijedlogu te zahtjev za rješenjem koje bi zaista osigurano jednaka prava svim građanima Bosne i Hercegovine.

Molimo vas da nam pomognete da pošaljemo jasnu poruku Europskoj komisiji i državama članicama Europske unije da amandmani predloženi iz SDP-a i HDZ-a nisu prihvatljivi”, navedeno je u pismu Američkom kongresu i Europskom parlamentu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Milovan Đilas: ‘Prvi svjedok’ zločina počinjenih nad muslimanima Sandžaka

Milovan Đilas danas je već pomalo zaboravljena osoba jer vrijeme kada je bio važna politička figura nestalo je u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -