Nedjelja, 28 travnja, 2024

PLAČ PRVOG JANJIČARA: Markešić traži objašnjenje od Lagumdžije

Must Read

Čovjek koji nikada javno nije postavio pitanje jel moguće da su se Hrvati sami počistili tamo gdje nije bilo HVO-a i jesu li baš za svaku smrt krivi oni sami, te čovjek koji javno slavi 500 godina otomanskog nabijanja na kolac nekatolika u BIH, trojanac u franjevačkom habetu i prvi janjičar postotomanske Bosne Fra Luka Markešić napisao je dovu najvećem razočareanju velikobošnjačkog projekta Zlatku Lagumdžiji.

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) koje je podržalo pučem uspostavljenu vlast u F BiH, bez stranaka koje predstavljaju većinsku biračku volju Hrvata, smatra da promjene vlasti moraju biti zasnovane na moralnim kriterijima, Ustavu i zakonu.

HNVBiH, čiji je predsjednik fra Luka Markešić javno podržao SDP u uspostavi vlasti bez dva HDZ-a, ističe da je od početka bio civilna udruga koja traži i prihvaća promjene koje imaju taj moralni kriterij i cilj u svom djelovanju od početka do danas.

– Pritom nas ne iznenađuje politika oba HDZ-a, koji su svojom katastrofalnom i licemjernom politikom sveli hrvatski narod na nacionalnu manjinu i prosjački štap, izgubivši više od polovice naroda i teritorija na kojem je živio kao svoj na svome, stoji u priopćenju, kojim HNV abolira bošnjačko i srpsko političko i vojno vodstvo za stradanje bh. Hrvata. Njima je, kako se dodaje u priopćenju, već odavna besmisleno i uzaludno razumno govoriti.

– Međutim, iznenađuje nas sada posebno stranka SDP koja je bila znak nade za izgradnju BiH kao demokratske, pravne, pravedne i sekularne države na putu u euroatlansku integraciju i u Europsku uniju, navodi HNVBiH, ne skrivajući sipmatije prema  političkoj stranci, predvodnici majorizacije Hrvata u BiH.

HNVBiH  je bio dao svoju podršku izbornoj platformi SDP -a i koaliciji koja se formirala na toj platformi, u tom ostaje dosljedno u svom političkom djelovanju i očekuje jasnije objašnjenje promjene te političke platforme.

– To je, po našem mišljenju, potrebno ne samo zbog izlaza iz sadašnje političke blokade nego i radi vjerodostojnosti socijaldemokratske ideje i politike u budućnosti BiH. Zato sadašnje promjene želimo ozbiljno i kritički pratiti i u njima aktivno sudjelovati kao što smo to i do sada slobodno i odgovorno činili, dodaje HNVBiH.

HNVBiH, dakle, podržava napredak u promjenama, ali zasnovan na moralnim kriterijima općeg dobra, te poštivanju Ustava i Zakona BiH, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HNVBiH Luka Markešić.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -