Subota, 25 svibnja, 2024

PLAČ PRVOG JANJIČARA: Markešić traži objašnjenje od Lagumdžije

Must Read

Čovjek koji nikada javno nije postavio pitanje jel moguće da su se Hrvati sami počistili tamo gdje nije bilo HVO-a i jesu li baš za svaku smrt krivi oni sami, te čovjek koji javno slavi 500 godina otomanskog nabijanja na kolac nekatolika u BIH, trojanac u franjevačkom habetu i prvi janjičar postotomanske Bosne Fra Luka Markešić napisao je dovu najvećem razočareanju velikobošnjačkog projekta Zlatku Lagumdžiji.

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) koje je podržalo pučem uspostavljenu vlast u F BiH, bez stranaka koje predstavljaju većinsku biračku volju Hrvata, smatra da promjene vlasti moraju biti zasnovane na moralnim kriterijima, Ustavu i zakonu.

HNVBiH, čiji je predsjednik fra Luka Markešić javno podržao SDP u uspostavi vlasti bez dva HDZ-a, ističe da je od početka bio civilna udruga koja traži i prihvaća promjene koje imaju taj moralni kriterij i cilj u svom djelovanju od početka do danas.

– Pritom nas ne iznenađuje politika oba HDZ-a, koji su svojom katastrofalnom i licemjernom politikom sveli hrvatski narod na nacionalnu manjinu i prosjački štap, izgubivši više od polovice naroda i teritorija na kojem je živio kao svoj na svome, stoji u priopćenju, kojim HNV abolira bošnjačko i srpsko političko i vojno vodstvo za stradanje bh. Hrvata. Njima je, kako se dodaje u priopćenju, već odavna besmisleno i uzaludno razumno govoriti.

– Međutim, iznenađuje nas sada posebno stranka SDP koja je bila znak nade za izgradnju BiH kao demokratske, pravne, pravedne i sekularne države na putu u euroatlansku integraciju i u Europsku uniju, navodi HNVBiH, ne skrivajući sipmatije prema  političkoj stranci, predvodnici majorizacije Hrvata u BiH.

HNVBiH  je bio dao svoju podršku izbornoj platformi SDP -a i koaliciji koja se formirala na toj platformi, u tom ostaje dosljedno u svom političkom djelovanju i očekuje jasnije objašnjenje promjene te političke platforme.

– To je, po našem mišljenju, potrebno ne samo zbog izlaza iz sadašnje političke blokade nego i radi vjerodostojnosti socijaldemokratske ideje i politike u budućnosti BiH. Zato sadašnje promjene želimo ozbiljno i kritički pratiti i u njima aktivno sudjelovati kao što smo to i do sada slobodno i odgovorno činili, dodaje HNVBiH.

HNVBiH, dakle, podržava napredak u promjenama, ali zasnovan na moralnim kriterijima općeg dobra, te poštivanju Ustava i Zakona BiH, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HNVBiH Luka Markešić.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -