Josipović protiv Čačića i Milanovića!

Hrvatska narodna stranka (HNS) podržala je potpredsjednika Vlade Hrvatske i predsjednika HNS-a, stranke koja je dio vladajuće Kukuriku koalicije Radimira Čačića u nastavku obavljanja dužnosti u Vladi i Stranci.

Čačića je jučer mađarski sud proglasio krivim za prometnu nesreću koju je izazvao u toj zemlji usmrtivši dvoje ljudi i nepravosnažno osudio na 22 mjeseca zatvora, uvjetno s kušnjom od tri godine. Oporba zbog toga smtra da on više ne bi trebao obavljati dužnost u Vadi Hrvatske i traži da podnese ostavku

Sam je Čačić, kako javlja HRT, odbacio pozive da da ostavku rekavši kako nikada nije donosio odluke pod pritiskom bilo koga, a najmanje moralnih autoriteta koji se sada javljaju na političkoj sceni.

Prvo treba pogledati tko govori, a nakon toga slušati što govori, rekao je Čačić na konferenciji za novinare u Toplicama Sveti Martin, gdje je HNS održao sjednicu Predsjedništva.

Čačić je naglasio kako je Sud u Kapošvaru u pravnoj komponenti potvrdio sve što je rekao nakon nesreće. O političkoj kompononenti rekli su građani i, što mi je puno važnije, moja stranka, a što se tiče etičke komponente nitko ne treba preuzeti teret odgovornosti umjesto mene, to ću učiniti sam, rekao je.

Danas se oglasio i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Smatra da Čačić, HNS i Vlada moraju ozbiljno razmisliti može li Čačić ostati u Vladi nakon nepravosnažne presude. Josipovićevu izjavu Čačić je komentirao rezultatima na posljednjim parlamentarnim izborima, a posebno u III. izbornoj jedinici u kojoj je on bio nositelj liste Kukuriku koalicije. Građani su znali za nesreću, znali su stav stranke i smatram da ih ne treba ponovno pozivati da razmišljaju kako su glasovali. Pretpostavljam da je predsjednik Josipović razmišljao kada je glasovao, kazao je.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednik SDP-a, stranke iz koje je i aktualni hrvatski predsjednik Josipović podržao je Čačića.(R. I. / Dnevnik.ba)