Srijeda, 29 svibnja, 2024

Zlatko Lagumdžija i SDP odustaju od proizvodnje novih komšića!?

Must Read

Prijedlog izmjene Ustava BiH i federalnog izbornog zakona BiH kojeg je sačinilo mješovita povjerenstvo SDP-a i dva HDZ-a, kojom bi se provela presuda u slučaju Sejdić- Finci, te tako sigurala mogućnost pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, ali i konstitutivnim naroda da imaju jednak utjecaj na izbor tročlanog “šefa države” nedvojbeno upućuje na zaključak kako SDP- odustaje od politike majorizacije Hrvata u BiH.

Dužnosnici te stranke, naime, zajedno s kolegama iz dva HDZ-a sačinili su, hvale vrijedan dokument, koji, ukoliko mu se osigura dvotrećinska podrška u Zastupničkom, te u Domu naroda, otklanja  mogućnost za pojavu novih “Komšića”, već na sljedećim parlamentarnim i izborima za Predsjedništvo BiH. Ni jedan narod, naime, neće moći više drugome birati člana Predsjedništva BiH. 

Kako bi se oni, prema usuglašenom prijedlogu, birali iz Zastupničkog- dakle, građanskog doma Parlamenta BiH, a kako bi na njihov izbor presudan utjecaj imali nacionalni klubovi Doma naroda, to znači kako će oni imati i građanski i nacionalni legitimitet. Naime, članovi Predsjedništva bit će iz redova zastupnika, dakle oni koje su izabrali birači, a potvrdila tri nacionalna kluba. To praktično znači da klub Hrvata, može potvrditi izbor nekog Jakoba, Mustafu, Matu ili Marka za člana Predsjedništva BiH. On je, dakle, kao budući član tročlanog šefa države, predstavnik građana, jer su ga građani birači izabrali u Zastupnički dom, ali i predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, jer ga je Klub Hrvata potvrdio za svog predstavnika.

Mehanizam koji će onemogućiti da u Domu naroda Parlamenta BiH sjede oni koji, uistinu, predstavljaju konstitutivne narode osiguran je prijedlogom izmjena načina izbora delegata u nacionalne klubove Doma naroda federalnog parlamenta, iz kojeg se biraju hrvatski i bošnjački klub Doma naroda Parlamenta BiH. Prema usuglašenom prijedlogu broj “nacionalnih delegata” iz svaka županije ovisit će  udijelu pojedinog naroda u toj županiji, u ukupnom nacionalnom korpusu. Primjerice, ako je, a to će se  već od 2014., nakon popisa stanovništva, znati precizno,  Hrvata u F BiH 460.000, a u Zapadnohercegovačkoj županiji ih  živi 100 tisuća, to znači da će ZHŽ u hrvatskom klubu Doma naroda federalnog parlamenta imati 21 posto od 17 delegata. S druge strane, neka stranka u, primjerice Goraždanskoj županiji, može staviti na listu i 5 Hrvata, ako u toj županiji živ, recimo 46 Hrvata, ta će županija u nacionalnom klubu u Domu naroda sudjelovati s 0,001 posto. Ovaj model naravno odnosi se na sve druge županije i na sve narode.

Ukoliko bude prihvaćen on će otkloniti manipulaciju i nepravdu koju su proizveli Petritschevi nametnuti amandmani, po kojima je zanemariv broj Hrvata u Goraždanskoj županiji davao jednog Hrvata u Dom naroda, jednako kao i, primjerice, Posavska županija u kojoj živi 30.000 Hrvata

Za prihvaćanje ovog prijedloga na državnoj i federalnoj razini,  potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupičkim i domovima naroda, i većinu u nacionalnim klubovima.

SNSD i SDS insistiraju da se član Predsjedništva BiH iz RS i dalje bira kao i do sada izravno, no nije isključeno da na kraju prihvate prijedlog koje su usuglasile stranke nove parlamentarne većine iz F BiH jer je ulog prevelik. Time bi, naime,  bila otklonjena posljednja prepreka za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanje, čime bi BiH mogla aplicirati za status kandidata za članstvo u EU.

Ovim modelom, osim toga, neosporno bi bilo da bi jedan od članova Predsjedništva BiH bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH iz RS, dakle imao bi izborni legitimitet glasača iz RS, a klub Srba u Domu naroda imao bi odlučujuću ulogu u njegovom izboru. I treći razlog, ukoliko je SNSD-u, uistinu stalo, kao što tvrde da i Hrvati u BiH budu ravnopravni, evo prilike da to na djelu pokažu, podržavajući model koji to omogužava, a ničim ne ugrožava suverenitet Srba u BiH.

Treba, naravno, napomenuti da nova parlamentarna većina u F BiH i BiH , nema dostatan kapacitet da dvotrećinskom većinom “progura” dogovoreni model, te da će za njegovo prihvaćanje biti nužna podrška SDA, koja ima većinu u bošnjačkok klubu, na federalnoj, ali i na državnoj razini. ( K: M. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -