Published On: Sub, lip 30th, 2012

Lijanovići ulaze u bošnjačku kvotu, dva HDZ-a jedno ministarsko mjesto daju SNSD-u?

U Vladu FBiH, čiju je rekonstrukciju pokrenula nova parlamentarna većina, treba ući SNSD s jednom ministarskom pozicijom, a najvjerojatnije će u njoj ostati  Lijanovićeva NSRzB, kojem jedno ministarstvo daje SBB iz svoje kvote.

Kazali su to Nezavisnim novinama izvori bliski novoj parlamentarnoj većini, koju čine SDP, SBB, HDZ 1990, te HDZ BiH, iz kojeg su ranije isticali da u Vladi nema mjesta za HSP i NSRzB.

Trenutno izvršnu vlast čine SDP, SDA, HSP i NSRzB, a do formiranja nove parlamentarne većine i zahtjeva za rekonstrukcijom vlasti došlo je nakon raskida koalicije SDP – SDA.

“Iz kvote dva HDZ-a od pet ministarstava jedno se daje Srbinu iz SNSD-a, a ostale četiri su hrvatske pozicije. HDZ-ovima idu mjesta gdje su sada NSRzB i HSP, te mjesto ministra okoliša, gdje je Branka Đurić iz SDP-a. SBB-u idu ministarstva energetike, rudarstva i industrije, obrta, te kulture i sporta. Od te kvote od tri ministarstva SBB-a, jedno se daje NSRzB-u. SDP-u ide Ministarstvo izbjeglih i raseljenih koje drži SDA, a toj stranci ostaje peto hrvatsko mjesto, pozicija ministra pravde”, rekli su neimenovani izvori  “Nezavisnih novina”.

HSP trenutno ima ministre financija i rada i socijalne politike, a NSRzB ministre trgovine i poljoprivrede.

Ranije je rečeno da Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja i dopremijer FBiH, čiju je ostavku 22. lipnja prihvatio Živko Budimir, prelazi u SDP i ostaje u Vladi. Radivojević je negirao da je podnio ostavku nazvavši je falcifikatom. No, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko kazao je da je Radivojević smijenjen i da nije član vlade, dok nadležni sud o tome ne odluči

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH i šef Kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je u petak da je moguće da NSRzB dobije jedno mjesto u bošnjačkoj kvoti.

Dodao je da pet pozicija pripada HDZ-ovima, a kako će se rasporediti i hoće li to biti četiri hrvatska i jedno srpsko mjesto, “vidjet će kada dođe vrijeme”. Ranije su isticali da im pripada svih pet hrvatskih mjesta.

Velimir Kunić, zastupnik SNSD-a u Parlamentu FBiH, kazao je da bi SNSD trebao dobiti jedno mjesto u Vladi FBiH.

Rekonstrukcija vlasti počela je u utorak, kada su na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH smijenjeni predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) i Stanko Primorac (HSP).

Ta sjednica bila je odgođena za 2. srpnja, ali su njeno odgađanje zastupnici parlamentarne većine smatrali nepropisnim. Na toj sjednici odlučeno je i da Nermin Nikšić predloži smjenu ministara, a da Živko Budimir (HSP) i Mirsad Kebo (SDA) podnesu ostavke. Zbog toga su stranke “stare” većine najavile traženje ocjene ustavnosti same sjednice i donesenih odluka.

S obzirom na to da se očekuje da Budimir neće podnijeti ostavku ni potpisati smjene ministara, potrebno je 66 glasova zastupnika da bi se mogla zatražiti njegova smjena.

“Nova parlamentarna većina ima 66 glasova sa NSRzB i A-SDA”, dodali su izvori iz nove većine.

Slavica Josipović, šef Kluba zastupnika HDZ 1990 u Parlamentu FBiH, kazala je da onaj tko je ušao u rekonstrukciju vlasti mora računati na 66 zastupnika i da će u tom broju, osim parlamentarne većine, biti još netko.

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB-a i novoimenovani predsjedavajući Zastupničkog doma, kazao je da je rekonstrukcija Vlade opredjeljenje većine i da je rano govoriti o personalnim rješenjima.

On i Tomo Vidović, novoimenovani dopredsjedavajući Zastupničkog doma, preuzeli su vođenje ovog doma.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare