Petak, 3 svibnja, 2024

SDP KONTROLA NIJE IM SMETALA: Udruga Bh novinara protiv novog UO FTV-a

Must Read
foto Gadgeterija.net.
foto: Gadgeterija.net

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas oštri protest “novoj parlamentarnoj većini” Zastupničkog doma Palamenta Federacije BiH, koja je na jučerašnjoj sjednici potpuno derogirala Zakon o RTV Federacije i nelegalno imenovala tijelo pod nazivom “Privremeni upravni odbor RTV Federacije BiH”.

Iz Udruženja i Linije upozoravaju da je grubo kršenje Zakona o RTVFBiH, koji je ranije usvojio taj isti Parlament, kao i imenovanje novih članova uprave ovog medija mimo svih zakonskih odredbi, konkursnih pravila i važećih parlamentarnih procedura, nezapamćen akt političkog nasilja nad vrijednostima javnog sistema informiranja.

“Ovaj čin je istovremeno i demostriranje sile zakonodavne vlasti nad javnim medijem, koji bi, po svojoj misiji, morao biti zaštićen od stranačkih, nacionalnih ili interesa pojedinaca. Nametanje politički podobne uprave u federalnom javnom servisu, nažalost, predstavlja dugoročno stvaranje haosa i nesigurnosti u svim drugim javnim medijima, počevši od općinskog do državnog nivoa vlasti”, navodi se u saopćenju Udruženja i Linije.

Izražavajući duboku zabrinutost nad sudbinom federalne RTV, BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ustavnopravne komisije Parlamenta Federacije BiH da hitno zatraži poništenje odluke o nezakonitom imenovanju novih članova uprave Javnog servisa Federacije BiH.

Istovremeno, ova dva udruženja pozivaju raniji UO, menadžment, Sindikat i sve uposlenike RTVFBiH da se suprotstave jučerašnjim odlukama i odbiju ih provesti u praksi, štiteći osnovne principe novinarske profesije i nezavisnosti javnog emitera.

“S obzirom na značaj i uticaj RTV Federacije BiH kao i ulogu drugih javnih medija u informiranju građana BiH, a imajući u vidu činjenicu da je prije izvjesnog vremena parlament BiH donio nezakonitu odluku o produženju davno isteklih mandata članovima UO BHRT, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ureda visokog predstavnika u BiH da hitno zaustavi derogiranje zakona o javnim medijskim servisima i otkloni svaku mogućnost političkih manipulacija javnim informiranjem građana BiH”, zaključuje se u saopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -