Subota, 27 srpnja, 2024

Budimir osigurao dokaz o svom neustavnom djelovanju!? Zašto šuti Kebo, Lijanovići izvan igre

Must Read

Nakon što je do jučer prijepodne SDA-ov ministar prostornog uređenja i dopredsjednik tzv Vlade F BiH Desnica radivojević prešao ( za koju cijenu nagađa se) na stranu SDP-a, čime je ova stranka osigurala prostu većinu od 9, od ukupno 17 članova Vlade, SDP je preuzeo izvršnu vlast F BiH. SDP-ova vlada odmah je donijela odluku o razriješenju Nadzornih odbora javnih poduzeća. Iz ovakvog načina donošenje odluka nova SDP-ovi koalicijski partneri ( SBB i dva HDZ-a) mogli bi zaključiti kako se ova stranka neće ustezati sama, preglasavanjem, donositi odluke u budućoj Vladi, ukoliko bude imala i nadpolovičnu većinu i eventualno se oko nekog pitanja raziđe sa svojim koaliciskim partnerima.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Pravovaljanost jučerašnje odluke SDP-ove vlada ovisit će o pravovaljanosti odluke Živka Budimira o smjeni Desnice Radivojevića. Nakon što je prešao u suprotni tabor Radivojevićevu kovertiranu ostavku, koju je on, vjerojatno, potpisao preuzimajući dužnost u Vladi, kako svojevrsno jamstvo da će biti lojalan odlukama SDA, iz Centrale SDA poslali su nezakonito izabranom predsjedniku F BiH Živku Budimiru, koji ga je razriješio dužnosti. Radivojević je, međutim, izjavio kako ga Budimir nije mogao razriješiti dužnosti jer je “ostavka osobni čin, kojeg on nije poduzeo”. Uz to, za razriješenje Radivojevića, po Ustavu F BiH Budimirovu odluku trebali su supotpisati i dopredsjednici F BiH Mirsad Kebo ( SDA) i Svetozar Pudarić ( SDP).

Dok se stvari pravno ne razjasne faktičko stanje je da SDP ima većinu u tzv federalnoj vladi, da nova koalicija ( SDP, SBB i dva HDZ-a) ima većinu u federalnom parlamentu, a da je blok SDA, HSP, Boljitak ostao bez utjecaja u javnim poduzećima ( SDP-ova vlada vjerojatno će na sljedećoj sjednici na mjesto razriješenih članova nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća ponovo imenovati postojeće SDP-ove kadrove, te kadrove njihovih novih koalicijskih partnera SBB i dva HDZ-a). Bloku SDA, HSP i Boljitak ostalo je samo jedno, ali prilično jako uporište- pozicija predsjednika i dopredsjednika F BiH.

Stoga će sav pritisak SDP-a i njihovih novih koalicijskih partnera sjedećih dana biti usmjeren na Budimira, kako bi podnio ostavku. Za pokretanje procedure za njegovu smjenu potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, od 66 zastupnika, u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH, dok nova koalicija ima 56 zastupnika. O Budimirovoj smjeni ne odlučuje, međutim, Federalni parlament, već Ustavni sud F BiH, koji ga, na zahtijev dvotrećinske većine Zastupničkog ili Doma naroda F BiH može smjeniti, ukoliko je prekšio Ustav ili je fizički ili mentalno nesposoban obavljati dužnost. Razriješenjem Radivojevića, bez suglasnosti druge dvojice dopredsjednika F BiH, Budimir je, moglo bi se ispostaviti, nehotično priskrbio argument novoj koaliciji, da je prekršio Ustav, koji bi protiv njega mogao biti upotrebljen pred Ustavnim sudom F BiH, ne podnese li ostavku, i osigura li nova parlamentarna većina dvotrećinsku podršku zastupnika za njegovu smjenu. Da  se upravo jučerašnji Budimirov čin planira koristiti kao dokaz pred Ustavnim sudom F BiH nagovijestio je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

– Kada se gospodin Budimir probudi, vjerujem da će sam podnijeti ostakvu. Ali, neovisno o tome, smatram da svaki zastupnik koji drži do zakletve koju je položio treba potpisati zahtjev za očitovanje Ustavnog suda FBiH o tome što je učinio Budimir. On treba odstupiti! Ukoliko to ne učini, mislim da imaju institucije koje neće dozvoliti da ovo ide dalje, kazao je jučer Lagumdžija. Tom izjavom Lagumdžija, istvovremeno, pokušava motivirati zastupnike koji nisu dio nove parlamentarne većine da podrže zahtijev Ustavnom sudu za smjenom Živka Budimira, ukoliko on ne odstupi s dužnosti.

Budimir, međutim, može izvesti i kontraudar. On, prema Ustavu, može ne samo razriješiti premijera i ministre,( u ovom slučaju SDP-ove) već i raspustiti federalni parlament. No, ministre može razriješiti samo na prijedlog premijera i uz supotpise druge dvojice dopredsjednika Kebe i Pudarića, a supotpisi njih dvojice potrebni su mu i za odluku o raspuštanju federalnog parlamenta

Zanimljivo je također, kako od Mirsada Kebe ( SDA) nitko ne traži ostavku, niti on daje bilo kakve izjave. Kebo je jučer viđen u društvu predsjednika SDA Sulejmana Tihića, no šutio je “kao zaliven”.

U medijima se, također špakuliralo kako će Lijanovićeva Narodna stranka Radom za boljitak biti dio nove parlamentarne većine, te da će “Boljitak”  dobiti jedan resor u bošnjačkoj kvoti u Vladi F BiH. No, 5 Lijanovićevih zastupnika u Zastupničkom domu federalnog parlamenta nije se pridružilo zahtijevu kojeg je 56 zastupnika tog Doma iz SDP-a, SBB, i dva HDZ-a uputilo Živku Budimiru da podnese ostavku, a Jerko Lijanović i njegov ministar Bahilj jučer su se svrstali u blok sa SDA i HSP-om.To znači kako Lijanović nije prihvatio Lagumdžijinu ponudu, ili mu ništa nije ni nuđenio.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NIKAD NE PRIZIVAJ: Kojović jučer rekao da želi umrijeti u Sarajevu, danas ga pretukao taksist. I to arapofob

Zastupnik u Parlamentu BiH i bivši predsjednik Naše stranke Predrag Kojović na svom X profilu opisao je neugodno iskustvo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -