Published On: Sub, pro 29th, 2012

800 milijuna kuna godišnje ode na penzije partizana, domobrana i ustaša

ZAGREB – Gotovo sedamdeset godina prošlo je od završetka 2. svjetskog rata, a za prava onih koji su u njemu sudjelovali kao i za one progonjene u vrijeme bivše Jugoslavije Hrvatska će u idućoj godini izdvojiti najmanje 800 milijuna kuna. Nešto manje od 600 milijuna proračunskih kuna odlazi na mirovine partizana, ustaša i domobrana te političkih zatvorenika. Tome treba pribrojiti i najmanje 202 milijuna kuna koliko će za ostala prava stradalnika 2. svjetskog rata i poraća u idućoj godini izdvojiti Ministarstvo branitelja. Tako će uz prosječnu mirovinu od 2500 kuna oko 7000 stradalnika inače bivših partizana, ustaša i domobrana mjesečno dobiti i druge naknade.

KAKO SE TROŠI NOVAC POREZNIH OBVEZNIKA Pola stoljeća nakon 2. svj. rata za partizane i domobrane plaćamo 782 milijuna kuna!

Svaki osmi penzioner NOB-a, uz 2723 kune mirovine, dobije i 1300 kuna raznih naknada

 

Obiteljske mirovine

Najveći dio novca odlazi za mirovine boraca NOR-a i domovinske vojske koje prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prima gotovo 46 tisuća ljudi. Od toga je bivših partizana 31.051 sa prosječnom mirovinom 2723 kune, a umirovljenika koji su bili u ustašama ili domobranima 14.646 sa mirovinom 2193 kune prosječno. Međutim u dvije trećine slučajeva riječ je o obiteljskim mirovinama dakle onima koje primaju udovice ili djeca poginulih ili umrlih boraca NOB-a i domovinske vojske, a ne oni osobno. Tome treba pridodati i 98 milijuna kuna za mirovine bivših politčkih zatvorenika kojih je 5146, a primaju prosječnu mirovinu 3.611 kuna.
Iz godine u godinu broj korisnika mirovina vezanih uz Drugi svjetski rat se smanjuje budući da je riječ o ljudima kojima imaju više od 85 godina pa je većina izvornih korisnika tih mirovina pokojna, ali njihova primanja naslijedili su njihovi bračni partneri. Samo u 2011. godinu u odnosu na 2010. umrlo je, tvrdi predsjenik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ratko Maričić, 2001 umirovljeni borac NOB-a.
– Prema posljednjim podacima s kojima raspolažemo od ukupno 31 tisuće mirovina NOR-a oko 20 tisuća se odnosi na obiteljske mirovine, a tek nešto od 11 tisuća na osobne mirovine boraca NOR-a – objašnjava Maričić.

Negodovanje SAB-a

Upravo su, podsjetimo, članovi SAB-a proteklih godina najviše negodovali zbog, kako su tvrdili, neutemeljnih prozivanja partizana radi povlaštenih mirovina. Mirovine boraca NOR-a i domovinske vojske vode se naime, također u kategoriji povlaštenih mirovina odnosno onih koji su poput zastupničkih ili braniteljskih stečeni po posebnim propisima.

Povoljniji uvjeti

Njihove su prosječne mirovine doduše gotovo pet puta manje od saborskih ili više nego dvostruko od braniteljskih, ali ostaje činjenica da su uvjeti za njihovo dobivanje ipak bili povoljniji nego oni za obične građane.
– Većina boraca NOR-a koja danas prima tu mirovinu ima puni radni staž. Njihova je jedina povlastica bila u tome što im se staž koji su proveli u ratu računao u uvećanom trajanju. Nitko od njih nema mirovinu samo zato jer je bio pripadnik NOR-a već zato što ju je zaradio na poslu. Prosječan staž im je od 25 godina do 35 godina – naglašava Maričić koji međutim zaboravlja spomenuti kako je povlastica boraca NOR-a bila i u tome što im se za prosjek mirovine uzimalo 5 najpovoljnijih godina, pa su mirovine bivših partizana danas za oko 500 kuna veće od prosječne mirovine.
Maričić danas kaže kako su pripadnicima NOR-a primanja od 1990. smanjenja za sigurno 40 posto.
Za ostala prava pripadnika i civilnih žrtava 2. svjetskog rata izdvojit će se u idućoj godini još najamanje 202 miljuna kuna koje će dobiti žrtave 2. svjetskog rata.

Smanjenja

Za 201,7 milijuna kuna na stavci Ministarstva branitelja je naime, jasno navedeno kako se radi o rashodima za “Naknade sudionicima 2. svjetskog rata i poraća”, a tri njihove udruge dobivaju manji dio novca i sa stavke “Socijalne pomoći i naknade žrtvama rata”.
Iako ministar branitelja Predrag Matić kaže kako pripadnici 2. svjetskog rata imaju pravo samo na invalidnine i to naravno oni koji su stradali, u obrazloženju proračuna za 2013., godinu jasno se navodi kako je spomenuti novac namijenjen za slijedeća prava: osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć druge osobe, ortopedski dodatak, obiteljsku invalidninu, opskrbninu i dodatak za pripomoć u kući.
– U 2013. godini ova prava će koristiti do 13.000 pojedinačnih korisnika odnosno biti će ostvareno oko 20.000 korisničkih prava – stoji u obrazloženju proračuna.
Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva branitelja spomenutih 201 milijun kuna otići će na naknade za 4400 partizana, 2710 domobrana, 1784 civilnih invalida 2. svjetskog rata, ali i za 2367 mirnodopskih vojnih invalida.

Jovan Nišević: ‘Ja sam partizanski kapetan i dobivam 3890 kuna penzije’
Jovan Nišević napunio je 90 godina. U partizane je otišao kao 19-godišnji mladić 1941. Iz rata je izašao kao kapetan, a i nakon rata ostao je u vojsci sve dok 1968. nije umirovljen s činom pukovnika. Danas sa suprugom uživa mirovinu koja mu iznosi 3890 kuna.
– Zahvalan sam na svemu iako sam u boračkoj mirovini, koju sam stekao od 1941. do 1945. i iz rata izašao kao kapetan, a mirovinu dobivam kao nedoškolovani radnik. No, to je tako kako je i ja se ne žalim – priča nam Osječanin.
– Prošao sam što se trebalo proći. Preživio sam tifus. Devet stotina dana sam proveo vani, bez krova nad glavom. Najgore je bilo u zadnjoj godini rata, kada je bio veliki pritisak njemačkih snaga. Ali, to je vrijeme koje je ostalo samo u sjećanjima. Svakome sam želio dobro, što i danas svima želim – kaže ovaj stari borac, koji je prije nekoliko mjeseci odlukom predjednika države Ive Josipovićaodlikovan Redom Stjepana Radića.
– To mi je velika čast, ali mislim da smo mi borci to i zaslužili. Kada sam bio kod predsjednika, htio sam ga upitati može li on učiniti još nešto za ljude iz Drugog svjetskog rata, jer mislim da niti jedna politika od 1990. na ovamo nije privržena borcima NOB-a, iako smo i mi stvarali ovu Hrvatsku – zaključio je 90-godišnjak, koji je nam je na kraju ispričao i anegdotu kako je u rat iz Osijeka otišao taksijem prema Našicama.
– Skupili smo se kod katedrale u Osijeku i otišli taksijem. Tako smo bili najmanje sumnjivi, jer tko bi pomislio da će netko u partizane ići taksijem – otkrio nam je trik ovaj borac NOB-a. (Nikola Patković)
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare