Subota, 20 travnja, 2024

Istražuju se krađe beba iz rodilišta i kupovina djece na kredit u BiH i EU

Must Read

Kada su Dragica i Goran Plauc, Tuzlaci s njemačkom adresom, nedavno pročitali vijest u medijima koja je stigla iz austrijskog Graza da se 42-godišnja Srbijanka bacila s trećeg kata zgrade s petogodišnjom kćeri, osim ovom tragedijom, bili su šokirani i ostatkom teksta.
Naime, bračni par Plauc je iz te vijesti saznao da nesretna žena ima i dvojicu sinova blizanaca koji se zovu Zoran P. i Dragan P., baš kao i sinovi Dragice i Gorana Plauca za kojima oni tragaju još od 1993. godine kada je ovom bračnom paru u Kliničkom centru Univerziteta u Tuzli rečeno da su njihovi sinovi preminuli nekoliko sati nakon rođenja. No, oni u to nisu vjerovali i tragali su za njima, objavljeno je nedavno u priči 24 sata. Kako nije bilo ni tragova da su pokopani na tuzlanskom groblju, u bh. javnosti se po tko zna koji put otvorila priča o krađi beba i nestalima, piše Večerenji list.
Novi sustav podataka
Podsjetimo, prema nekim podacima, u FBiH godišnje se prosječno prijavi nestanak oko 100 osoba, od kojih je više od 70 djece. Ovaj podatak nitko ne želi i službeno potvrditi. Koliko je ukupno nestalih u poslijeratnom razdoblju u BiH, nitko u ovom trenutku ne može reći. Prema saznanjima koje je objavio Večernji list Uprava policije Federacije BiH (FUP) se koristi jedinstvenom elektroničkom bazom podataka o nestalima. Ali, odgovara li taj broj uistinu broju nestalih, iz FUP-a ne mogu potvrditi.
Prije nešto više od dvije godine FUP primjenjuje novi sustav podataka, a čine ga podaci prikupljeni iz FBiH te od Interpola koji se odnose na nestanke osoba vezanih uz BiH. Problem je jer nema jedinstvene baze. U BiH još nije zaživio ni europski telefonski broj za nestalu djecu 116000, na koji se svakodnevno zaprime deseci poziva.
Jedan od najpoznatijih slučajeva nestanka u BiH i jedna od najvećih potraga bila je ona za Ratkom Makarićem (3). Dječak je nestao 16. srpnja 2007. u RS. Prije dvije godine pronađeni su dijelovi kostiju i lubanja, a DNK analizom potvrđeno je da se radi o Ratku. U slučajevima nestalih beba iz rodilišta u Srbiji, istrage su pokazale da roditelji u skoro 99 posto slučajeva nisu vidjeli dijete, identificirali, ili ga pokopali.
Kupili ga na kredit
Ni europske zemlje nisu imune na krađu beba. Tako se u Španjolskoj klupko počelo odmotavati otprilike prije dvije godine kada je odvjetnik iz Valencije ispričao da mu je otac na samrti priopćio kako je kupljen, pa i to da i njegov najbolji prijatelj ima istu sudbinu. Otac mu je objasnio gdje su računi i papiri. Sve je objavio na TV. Posebno se, kako piše Večerenji list, iznenadio kad je pronašao da je kupljen na kredit. U kupoprodaju djece upletene su mnoge bolnice, prihvatilišta bogatih dama za samohrane majke, a svima je zajedničko da su nekima oduzimali djecu silom, dok su drugima govorili da su im djeca umrla. Trenutačno je tisuću slučajeva na sudu.
HMS

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

DODIK OPLEO PO BOŠNJACIMA: Vi nemate niti jednog stratišta jer ste vi ti koji ste ubijali. Vaše najveće stratište je Bleiburg. Bili ste Ustaše...

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na 13. sjednici Narodne skupštine tog entiteta u BiH. U prvom obraćanju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -