Petak, 26 travnja, 2024

Nepodnošljiva lakoća dociranja stranih diplomata u BIH

Must Read

Indikator slabe  državnosti neke zemlje enormna je  važnost stranih diplomata u njoj. BIH je  jako slaba država. Ona državnosti praktički i nema. BIH čak nije niti republika jer njen ustav i njeno unutarnje uređenje nije proizišlo iz  volje njenog naroda.

Strani diplomati u BIH se ponašaju kao suvladari i igraju “važne” uloge. I nije to tako samo danas. Tako je u BIH oduvijek bilo. U nevažnoj i slaboj zemlji posve je moguće da strani diplomat bude važan.  Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj njeni građani znaju toliko “bitnih” imena stranih diplomata kao u BIH. I stranaca općenito.

Bilo tko,  tko je u svojoj zemlji  politički passe uvijek može biti važan u BIH, dovoljno je da samo da neku izjavu o BIH koja je po volji dominantne unitarističke elite pod stranom upravom. Primjerice bivši predsjednici stranih država. Intelektualci koje je vrijeme u njihovim zemljama pojelo. Čičci, Čorbanci, Mesići.

Najtiražniji kolumnist i opinion maker u BIH također je stranac. Čovjek koji u BIH ne plaća porez ali se bavi našom svakodnevnicom, dolazi iz etnički  zgodno “homogenizirane” zemlje  i za novac ove ili one blindirane elite docira  BH građanima o ljepotama multikulturalnog unitarizma.

Kada bi se provela anketa u BIH većina građana BIH  znala bi prije kako se zove trenutni američki veleposlanik u BIH, njemački, turski, norveški, nego kako se zovu tri ministra u državnoj, entitetskoj, ili kantonalnoj vladi.

Nitko u Norveškoj nema pojma kako se zove njemački veleposlanik. Nitko u Japanu pojma nema kako se zove američki veleposlanik. Nizozemski veleposlanik u Francuskoj nebitna je , protokolarna figura. Japanski veleposlanik u Njemačkoj nebitan je  lik niti bilo kome od njih pada na pamet docirati bilo što u zemlji u kojoj gostuju oko unutarnje politike te zemlje.

No u Bosni i Hercegovini, zemlji koja ima strani uvozni Ustav isteklog roka trajanja, Ustav koji je  produkt strane kolonizatorske politike, svojevrsni patent za kontroliranje kaosa , koji prodaš koloniji koju želiš nadzirati, u zemlji  koja  ima stranog vladara nad vladarima,  posljednjeg apsoluta na svijetu, stranci igraju ključnu ulogu.

Osim što su donijeli Ustav, tone GMO robe, mimo zakona, oni dirigiraju ritam života u ovoj zemlji. Možda su to neki  zaboravili ali Valentin Inzko nije Bosanac a bogami nit Hercegovac.

Radi se o Austrijancu koji u BIH glumata demokratu i suze lije nad građanskim bezidentitetskim političkim tokovima dok po Austriji nastupa sa rigidnih  nacionalističkih slovenskih pozicija. Patrick Moon nije iz Čemernog, niti mu je majka iz Prnjavora. Radi se o liku koji je odrastao u južnim predjelima SAD-a. Tamo je studirao balet i lijepe umjetnosti. Onda ga je raja zajebavala da je peder, pa se bacio u avijaciju. Jedno vrijeme je mahao svilenim rupcima američkim avionima koji su polijetali u Afganistanu pa je skontao da je to pregrub posao za njega. Posle toga šutnuli su ga tamo gdje sav svijet šuta svoje trećerazredne diplomate. U BIH.

Nikola Zirdum l poskok.info

 

Postavite si čisto jedno logično pitanje. Da ste vrhunski diplomat,  bi li vas vaša zemlja poslala baš u Bosnu i Hercegovinu ako imalo drži do vas?  Biti diplomat u BIH jedna vrsta je kazne  za donji, nenapredni  sloj diplomacije. One koji se u svom poslu nisu dokazali. Pa te šutnu u BiH, Afganistan, Nedođiju, tamo gdje  perspektivan diplomata, koji drži do sebe, ne odlazi.

Zato ne čudi da većina američke diplomacije u BIH pojma nema o njenoj povijesti, kao niti stvarnosti  i da su u stanju provesti godine i godine tu ljenčareći, bez da mrdnu dalje od Sarajeva, ili ne dao Bog, potrude se upoznati  ključne probleme ove zemlje tako što će BIH sagledati ne samo iz sarajevske, nego i iz prijedorske, mostarske, bihaćke, tuzlanske,  livanjske, nevesinjske i svake druge perspektive. Ako opet neki čudom nisu ljenčine ono što zamisle i naprave donese više štete nego koristi. Sjetimo se samo Platforme ili Moonove grupe za reformu Federacije, koja je u FBIH ograničila demokratsko pravo na slobodu mišljenja.

Japanski diplomat tako je ovih dana održao moralnu lekciju BH političarima o rasipništvu i tome kako zemlju vode u propast.

Potom se oglasio i nizozemski diplomata napadajući domaće političke elite.

Daleko od tog da taj dvojac nije u pravu kad kaže da naši domaći politički mutavci troše ko ludi.

No zaboravljaju jednu stvar. Te elite njihov su produkt. Ne produkt ovog naroda.

Dodik koji je danas najveći problem međunarodne zajednice u BIH instaliran je  na čelo Srpske upravo voljom međunarodne zajednice.

Jerko Ivanković Lijanović, i cijela njegova obitelj, predstavljaju najdugotrajniji američki projekt u BIH tzv. stranku NSRZB.  Da su Lijanovići  recimo japanske časti i krvi, odavno bi zbog korupcije počinili kolektivni harakiri pred BH građanima. Japanski ambasador to bi morao znati. Tko je izmislio Dodika, tko je izmislio NRZB, tko financira Reufa Bajrovića, tko je stvorio Budimira u blindiranim kolima, i tko je fašiste iz HSP-a doveo na vlast u Federaciji , a koji su potom svi skupa sa blindiranim SDP-ovcima, kupili blindirana kola.

Uloga Nizozemske u slučaju Srebrenice nije baš neka časna uloga. Srebrenica je domaći proizvod u kojem je strana ruka igrala itekakvu ulogu. Početak rata u BIH nije priča u kojoj sudjeluju samo domaće snage. Uloga stranaca , poglavito SAD-a u potpirivanju sukoba i odbijanju Coutillierovog plana ogromna je. To bi Japanac također morao znati.

Alijansa i Platforma, dva katastrofalna projekta koja su BIH vratila desetljeća unatrag a SDP elitu obogatila, blindirala  i korumpirala do beskraja, dirigirani su projekt međunarodne zajednice, ne produkt volje BH građana.

Cijela mreža NGO sektora preko koje zapadni oligarsi peru milijune u BIH instalirana je tu ne preko domaćih elita nego preko stranih ekspozitura čija su sjedišta upravo u diplomatskim sjedištima istih u BIH. NGO sektor dirigrao je umjetne prosvjede na manjem dijelu BIH, nakon kojih su uništeni milijuni dolara imovine koju će morati platiti svi građani BIH, pa i oni koji su prosvjede ignorirali, i nakon kojih su za nekoliko godina istjerani svi potencijalni strani investitori iz BIH. Taj sektor nije tu zbog volje građana BIH nego ga nadzire mreža stranaca. Japanac , a i Nizozemac to bi svakako morali znati. Da su prvorazredni diplomati. No na žalost nisu.

Jerko spomenuti Lijanović, Živko blindirani Budimir, Reuf Bajrović, Zvonko Jurišić, Željko Blindirani Komšić, Naša stranka, Vaša stranka, Institut za ovo , Institut za ono, ovaj ili onaj nezavisni intelektualac, ovaj ili onaj novi dnevni list na vašim kioscima preko kojeg se pere lova ovog ili onog javnog poduzeća, inicijative za privatizaciju telekoma, elektropoduzeća, zlatnih BH koki, koje će , gle čuda kupiti, američki, njemački ili turski kapital, sve je to stvarnost koju u BIH ne dirigira domaća politička balavurdija nego strani namjesnici.

Dođu tu, dočeka ih Lagumdžija na fluent inglišu, proda im šuplju i oni demokratske procese vrate desetljeće unatrag.

Što znači normalan demokratski tijek, spori razvoj pluralizma u BIH ako će svako malo, nekakav strani dirigent kaosa zasvirati BH Rahmanjinova unatrag?

Ništa.

Zašto su stoga izjave japanskog ili nizozemskog veleposlanika, smiješne, licemjerne i  upućene na krivu adresu? Pa upravo zato. Ako imaju potrebu bilo što mijenjati u BIH , BH građani su zadnje mjesto kome se trebaju obratiti. Postoji Inzkov ured, postoji američka ambasada, postoji toliko međunarodnih centara u BIH koji su stvarni vladari ove zemlje. Oni možda ne nadziru proračune ovog naroda. Al nadziru ljude koji ih donose. Tamo pišite. Jer nepodnošljivo je od stranaca, koji su se toliko upleli u svakodnevni život BIH slušati dociranje o raskalašenom životu političkih elita, onih  istih koje su građanima BIH nametnuli upravo stranci.

Lijanovići, original american product,  izvlače milijune iz javnog poduzeća EPHZHB pred otvorenim očima SIPE. Ambasada SAD-a to zna, i ne samo to,  i godinama štiti privođenje i utamnjičenje tih notornih kriminalaca. Oni neće završiti na Guantanamu kao neki drugi jelte koje je ista ta Ambasada lišila prava koje su kao državljani BIH imali. Da je skupa s njima ćopila i Lijanoviće čovjeku bi manje bilo žao.

No krivi su valjda građani BIH što je projekt Lijanović u Vladi FBIH. Projekt koji čak niti glasove na izborima nije u stanju dobiti bez korupcije i stranog navođenja na američkim doručcima.

Red bi bio, od japanskog veleposlanika, budući da predstavlja narod iznimne časti, i zemlju iznimnog poretka da ovu stvar šire sagleda. I da se u najmanju ruku ispriča. U prvom redu građanima FBIH koji ovu Vladu nisu birali , vladu  imenovanu voljom  američkih i turskih građana, interesima njihovih vlada,  ne demokratskom voljom građana FBIH, vladu   koja trenutno prazni proračune FBIH.

Od zapadnih diplomata tome se nije nadati.

Za sva ostala pitanja, ili nejasnoće oko ovog teksta molim cijenjenog japanskog veleposlanika, da se obrati Ahmetu Davutouglou, Hillu, Patricku Moonu, Inzku, NDI-u, da mu dečki pojasne tko je stvarna elita u BIH koja stvara bosanske političke manekene u blindiranim kolima.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -