Subota, 13 travnja, 2024

Životni vijek Japanaca prešao 80 godina

Must Read

Očekivani životni vijek muškaraca u Japanu prošle je godine po prvi put prešao granicu od osamdeset godina, no i dalje ostaje daleko iza očekivanog trajanja života žena koje prednjače u svijetu po svojoj dugovječnosti, pokazuju službene statistike.
Dječak rođen u Japanu 2013. godine doživjet će, prema procjenama, 80,21 godina, u odnosu na 79,94 koliko je iznosio procijenjeni životni vijek za one rođene 2012. godine, objavilo je ovoga tjedna japansko ministarstvo zdravlja.
Na svjetskoj razini gledajući najduži očekivani životni vijek muškaraca imat će oni rođeni u Hong Kongu – 80,87 godina, potom slijede Island i Švicarska, te Japan, koji je četvrti na svjetskoj ljestvici.
I japanske žene bilježe produljenje životnog vijeka. Već sada one se mogu nadati da će poživjeti 86,61 godina, dok je godinu ranije taj broj iznosio 86,41 godinu, i po očekivanom trajanju života prednjače pred Honkonžankama, koje su druge na ljestvici dugovječnosti (86,57).
Prema podacima japanske novinske agencije Jiji, očekivano trajanje života žena iznosilo je primjerice 1947. 60 godina, dok je 1984. premašilo 80, a 2002. 85 godina.
Zahvaljujući svom zdravom režimu prehrane i učinkovitom sustavu zdravstva Japan je zemlja čiji stanovnici se mogu realno nadati da nciće poživjeti najdulje u odnosu na druge zemlje svijeta.
Dugovječnost, međutim, ne mora uvijek i u svemu biti i prednost. U kombinaciji sa smanjenom stopom nataliteta, ona prijeti da će izazvati ozbiljnu demografsku krizu, s obzirom na broj radnosposobnog stanovništva kojeg ugrožava galopirajući rast broja umirovljenika.
Stanovništvo u Japanu već je 2013. godine zabilježilo pad te je brojilo 127 milijuna među kojima je onih iznad 65 godina bila jedna četvrtina. Očekuje se da bi udio te populacije do 2060. godine mogao porasti na 40 posto, procjenjuje japanska vlada.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -