Published On: Sri, ruj 21st, 2016

ZVIZDIĆ: Referendum neće zaustaviti naš put ka EU

”Održavanje referenduma u Republici Srpskoj će poslati negativne poruke, ali neće moći zaustaviti europski put Bosne i Hercegovine”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gostujuću u Dnevniku televizije N1.
On je istaknuo da je današnji dan, kada je aplikacija BiH za članstvo u EU dobila zeleno svjetlo na sastanku Vijeća za opće poslove EU, izuzetno važan i značajan za BiH.
”EU je prepoznala napore vlasti u BiH kako bi se ispunili obaveze koje bi nas primakle narednoj fazi, dobivanju kandidatskog statusa što će značiti veće benefite za našu zemlju”, kazao je predsjedavajući VM BiH. Vijeće ministara počelo je pripreme za upitnik u kojem se nalazi 2.000 pitanja kako bi se, kazao je Zvizdić, usvojila jedinstvena metodologija.
”Taj upitnik će EU predstaviti trenutnu situaciju u BiH i onda ćemo svi zajedno napraviti jednu ozbiljnu analizu kako bi utvrdili eventualne probleme i našli rješenje za njih”, objasnio je Zvizdić i dodao da će taj proces trajati “najmanje šest mjeseci”.
Govoreći o roku kada bi se mogao očekivati kandidatski status za BiH, Zvizdić je naglasio da ukoliko sve strukture vlasti nastave snažno lobirati i zalagati se, onda se može očekivati do se to dogodi do kraja 2017. godine.
Zemljama u regiji je od kandidatskog statusa do punopravnog statusa članica EU trebalo najmanje šest godina. Zvizdić je otkrio da postoji mogućnost da BiH postane punopravna članica i “brže nego što je to uobičajeno”.
On je također pozvao vlasti u RS-u da ne održe referendum koji je planiran za 25. rujan.
”Nama u regiji treba mir i stabilnost pošto je to preduvjet za EU i opći ekonomski razvoj BiH. Referendum je antidaytonska i antiustavna aktivnost što nije rekao neki pojedinac nego Ustavni sud BiH. Moramo se vratiti vladavini prava. Potpuno je nejasno kako jedan narod može štiti svoje interese nauštrub interesa drugih naroda. Ove prilike u BiH mogu poslati negativne poruke, ali ne mogu zaustavi naš put ka EU”, poručio je Zvizdić.
Kako je dodao, u BiH će pobijediti perspektiva, otvaranje radnih mjesta i BiH će ponovo postati zemlja prosperiteta.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x