Published On: Sri, ruj 21st, 2016

Vučić i Duraković u New Yorku o pomirenju

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković sinoć su u New Yorku na panelu posvećenom pomirenju u regiji ocijenili da je dolazak premijera Aleksandra Vučića u Potočare prošle godine bio vrlo hrabar potez.
”Ako niste bili tamo nemate pojma koliko je to bio hrabar potez, i fizički i politički”, rekao je Clinton, koji je bio moderator panela, na kojem su sudjelovali Vučić i načelnik Srebrenice Duraković, prenosi Tanjug.
Clinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je također ocijenio kao veoma hrabar potez.
Bivši američki predsjednik podsjetio je i da su poslije incidenta u Potočarima uslijedile posjete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što također smatra veoma hrabrim koracima u procesu pomirenja.
”Oni riskiraju u političkom, ali i u osobnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcionira bolje od rata i u ovakvom svijetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda”, ocijenio je Clinton i dodao da nije na drugima da rješavaju detalje, već da stvore uvjete i da podrže regiju Balkana u procesu pomirenja.
Skup je završen pljeskom, a panelu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>