Published On: Uto, lip 30th, 2020

Žrtva osakaćivanja ženskih genitalija dijeli zabrinjavajuću priču dok praksa uzima maha u Njemačkoj

Aktivistica i žrtva osakaćivanja ženskih genitalija (FGM) koja živi u Berlinu, rekla je da je potrebna velika akcija da bi se riješio ovaj problem u Njemačkoj, gdje je došlo do brzog porasta broja žena i djevojaka koje su prisiljene na mučnu proceduru.

Umjetnica i aktivistica Fatou Mandiang Diatta prošla je opasnu proceduru u svom rodnom Senegalu kada je imala četiri ili pet godina. „Sjećam se kako me je mama molila da ne plačem. Njeno lice je bilo tako ozbiljno ispred mene. Sjećam se dvije žene – jedna me je držala za ruku, a druga za noge. A bila je i treća koja je uradila nešto prilično bolno.“

Pošto je bila toliko mlada, Diatta nije potpuno razumjela šta joj se dogodilo sve dok kasnije nije počela da studira anatomiju na koledžu. „Otkrila sam da je tog dana na mom tijelu načinjena šteta“, rekla je.

Obrezivanje žena vrši se širom svijeta pod izgovorom vjerskih i kulturnih vjerovanja – i Ujedinjene nacije doživljavaju ga kao ozbiljno kršenje ljudskih prava. Mnoge žrtve su podvrgnute FGM dok su još uvijek bebe, a neke čak nisu preživjele surovi i traumatični postupak. „U mom selu dvije bebe su preminule zbog FGM“, prisjetila se Diatta. „Svi smo znali za to, ali niko ništa nije rekao. To je bio tabu u selu.”

Broj žena i djevojaka u Njemačkoj koje su prošle FGM porastao je na 68.000 u 2020. godini – što je porast za 44 procenta u odnosu na 2017. Ministrica obiteljskih poslova Franziska Giffey povezala je porast sa rastućim brojem imigranata koji dolaze iz zemalja u kojima se FGM široko prakticira poput Nigerije, Eritreje, Somalije i Egipta.

Giffey je nazvala FGM „arhaičnim zločinom koji ima doživotne fizičke i psihičke posljedice “ i poziva lokalne zajednice da donesu nove mjere za pomoć djevojčicama.

Ipak, sve više i više djevojaka i žena u Njemačkoj suočeno je sa rizikom da im genitalije budu osakaćene, upozorila je Giffey, dodajući da broj onih koje su izložene tom riziku iznosi između 2.800 i 14.900, iako je ta država 2013. donijela zakon kojim se zabranjuje ovaj postupak.

Diatta je opisala „veliki šok“ koji je osjetila nakon što je saznala da se žensko obrezivanje vrši i na djevojčicama rođenim u Njemačkoj – a aktivistkinja je naglasila da se ta praksa ne ograničava na izbjeglice koje dolaze.

„Ljudi su mislili da je to afrički problem, ali nije. Djeca koja su njemačka takođe su u opasnosti. Većina djevojaka ni ne zna šta im se dogodilo.“

Ona vjeruje da projekti za bolju integraciju migranata u društvo i veću svijest mogu poboljšati situaciju. „Ako se problem poput FGM i dalje nastavi u Njemačkoj 2020. godine – mislim da je potrebno preduzeti velike akcije“, rekla je ona.