ZOVKO: Prije ulaganja u zapadni Balkan, EU treba razmotriti koje pouke može izvući iz dosadašnjeg iskustva

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ovaj se tjedan posebno bavi odnosima sa zapadnim Balkanom.

Održao je sastanak iza zatvorenih vrata na kojem se razgovaralo o ishodima rasprave Vijeća za vanjske poslove od 10. svibnja, na kojem su europski ministri raspravljali o regiji te potvrdili njezinu europsku perspektivu.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko izjavila je prije sjednice kako Europska unija treba procijeniti razvoj događaja na zapadnom Balkanu u posljednjim desetljećima.

Navela je da je prošlo trideset godina od raspada bivše Jugoslavije.

„Fokus politike EU-a u početku je bio na humanitarnoj pomoći, jednakoj udaljenosti između zaraćenih strana, i poštivanju međunarodnih granica, da bi se nakon potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma preusmjerio na gospodarsku obnovu i pristranost u stilu Rebecce West, odnosno – bezuvjetnom pružanju potpore jednoj strani, odabranoj prema političkom narativu” – izjavila je Zovko.

Naglasila je da, osim Slovenije i Hrvatske, koje su se uspjele osloboditi iz regije, ostale zemlje i dalje grcaju u neriješenim problemima koji su i doveli do rata.

Kao suizvjestiteljica za treću generaciju instrumenta pretpristupne pomoći, europskog financijskog fonda za pomoć zemljama zapadnog Balkana i Turskoj koji vrijedi više od 14 milijardi eura, a za koji još nisu zaključeni pregovori, Zovko je poručila:

„Prije dodatnog ulaganja u nešto što izgleda poput plemenitih ciljeva, izgradnje cesta i energetskih koridora, trebali bismo razmotriti koje pouke možemo izvući iz dosadašnjeg iskustva”.