Published On: Sri, svi 26th, 2021

Usvojen Poslovnik o radu Interresorne grupe za izmjenu Izbornog zakona

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH usvojili su danas na sjednici u Sarajevu Poslovnik o radu ovog povjerenstva.

Razmatranje Poslovnika o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, posebno člana 21, koji se odnosi na način odlučivanja u povjerenstvu bio je u fokusu današnje sjednice ovog povjerenstva, a posebnu pažnju privukla je diskusija o navodnom postojanju takozvanog stranačkog veta, koja je podijelila mišljenja članova.

“Predlažemo da se u pravilu odlučuje konsenzusom, a ako toga nema, onda dvotrećinskom većinom od prisutnih koja sadrži po najmanje dva člana iz svakog konstitutivnih naroda, a kojih oba ne mogu biti iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine”, navela je na početku rasprave predsjedavajući Interresorne radne grupe Alma Čolo.

Ovaj prijedlog dobio je podršku članova povjerenstva.

Dženan Đonlagić (DF) založio se tijekom diskusije za donošenje takvog rješenja koje bi osiguralo onemogućavanje bilo kog oblika diskriminacije, po bilo kom osnovu, građana u izbornom procesu.

On smatra da neka rješenja u Poslovniku sadrže takozvani stranački veto, s čim se ne slaže, jer misli da neke političke stranke tako mogu zaustaviti rad ovog povjerenstva.

Čolo je odbacila njegove tvrdnje o postojanju “stranačkog veta” i na praktičnom primjeru mu pokazala da to nije točno.

Dževad Mahmutović (SDA) podržao je prijedlog vodstva povjerenstva u vezi s modelom odlučivanja.

U dijelu sjednice koji se odnosi na tekuća pitanja, članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH obratili su se predstavnici OESS-a Ahmet Rifetbegović i nevladine organizacije “Pod lupom” Dario Jovanović, koji su prenijeli stavove i tehničke preporuke tih organizacija.

Članovi ovog povjerenstva razgovarali su i o metodologiji budućeg rada.

Sljedeća sjednica zakazana je za srijedu, 2. lipnja, s početkom u 9.30 sati, a tada bi članovima Interresorne radne grupe trebalo da se obrate neki od veleposlanika zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC)./Srna/HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x