Published On: Sri, svi 26th, 2021

Medicinski fakultet protiv Kurkaja: Ovdje stoji da je bio mentor Sebiji Izetbegović pri izradi doktorata

Iz Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za Klix.ba su kazali da je prof. dr. Asim Kurjak bio mentor pri izradi doktorske disertacije Sebije Izetbegović.

Podsjetimo da je Kurjak prije nekoliko dana na Face TV rekao da nije bio član komisije doktorata doktorice Izetbegović. Takva tvrdnja je izazvala brojne sumnje jer se kosi sa informacijama iz biografije Sebije Izetbegović.

“Uvidom u zvanične evidencije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ustanovljeno je da je prof. dr. Sebija Izetbegović odbranila doktorsku disertaciju pod naslovom: Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti 11. juna 2000. godine”, kazali su nam iz Medicinskog fakulteta.

Dalje se u ogovoru dodaje da je disertacija odbranjena pred komisijom u sastavu: 1. Prof. dr. Asim Kurjak, mentor; 2. Prof. dr. Idriz Bukvić, član; 3. Doc. dr. Senad Mehmedbašić, član; Oponent: Doc. dr. Jadranka Dizdarević.

“U pogledu podataka o završenoj specijalizaciji meritorno je Ministarstvo zdravstva FBiH. Ukupno vrijeme specijalizacije, kao i obavljeni specijalizantski staž nisu preduslovi za prijavu i odbranu doktorske disertacije”, navodi se u odgovoru koji potpisuje v.d. dekana Medicinskog fakulteta Mirsad Dorić.

Ranije danas za Klix.ba je sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, čije je Izetbegović direktorica, također rečeno da je ona doktorski rad odbranila 11. juna 2000. godine a da je mentor bio prof. dr. Asim Kurjak.

Ostaje da se vidi šta je tačno u cijeloj priči, s obzirom na izjave doktora Kurjaka.

“Ja nisam bio član komisije za odbranu tog doktorata koji je branjen u Sarajevu”, jasno je izjavio Kurjak.

Od nadležnih organa je već zatraženo da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i da utvrde šta je istina.

Podsjetimo, osim mentorstva doktorskog rada, drugo sporno pitanje koje se pojavilo u javnosti ovih dana jeste da li je Izetbegović u Zagrebu položila 10 ispita koji su joj kasnije priznati u Sarajevu. Kurjak je rekao da ona nikada nije bila registrovana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.