Znanstvenici iz Hrvatske otkrili virus iz pileta koji može izliječiti karcinom

Davne 1999. godine prof. Hrvoje Mazija s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu je iz pluća uginulih pilića izolirao novi virus. U daljnjim istraživanjima se pokazalo da je riječ o virusu koji vrlo snažno razara tumorske stanice i može postati cjepivo ili lijek protiv ljudskih tumora.
Prof. Maziji su se u radu pridružili dr. Siniša Ivanković s Instituta “Ruđer Bošković”, prim.dr. Dinko Čović, koji je donedavno radio na Klinici za tumore i prof.dr. Mladen Merčep, liječnik koji sad radi u Švicarskoj. Predanim istraživanjima ova je grupa znanstvenika došla do revolucionarnog otkrića na miševima koje u potpunosti može promijeniti pristup u liječenju ljudskih tumora i spasiti nebrojeno života. U ovom trenutku, kažu, trebalo bi im samo dva tjedna da razviju cjepivo protiv tumora.
Virus koji je Mazija izolirao nazvan je ZG1999HDS – ZG kao Zagreb gdje je izoliran, 1999 kao godina kad je izoliran i HDS kao prva slova imena Hrvoje, Dinko i Siniša. No prije tog službenog imena imao je i jedno neslužbeno – Frka. Nazvali su ga tako jer je u znanstvenim krugovima dignuo neviđeno uzbuđenje i neki su u početku pokušali osporiti otkriće našeg stručnjaka. No virus je sada patentiran i zaštićen i ne smije ga koristiti nitko osim hrvatskog znanstvenog tima. Riječ je o virusu iz soja Newcastle (NDV) koji napada domaću perad i pernatu divljač. Među njima napravi pomor. Prelazi i na čovjeka, ali jedina posljedica u tom slučaju može biti blaga prehlada.
Virusi iz soja Newcastle poznati su otprije, ali soj koji su otkrili naši znanstvenici nikad prije nije viđen. Budući da su već postojala istraživanja na virusima sličnih sojeva, hrvatski su znanstvenici odlučili vidjeti kako novootkriveni virus djeluje na tumorske stanice. Ubrizgali su ga miševima koji su imali tumore debelog crijeva i dojke i ostali iznenađeni rezultatima – virus je u samo 72 sata uništio sve tumorske stanice!
Sljedeće godine znanstveni tim je modificirao virus prilagođavajući ga tako da bude što učinkovitiji.
Vodili su se i takozvanim tropizmom virusa, odnosno njegovoj sklonosti da napada točno određeno tkivo. Tako bi se razvio i lijek protiv tumora – virusi koji su po svom tropizmu plućni koristili bi se za rak pluća, neurotropni za rak mozga.
Općenito, ovaj virus djeluje na sve tumorske stanice, s manjim ili većim učinkom. Njime će se moći liječiti i melanomi, tumori glave i vrata, tumori prostate i brojne druge maligne bolesti.
”Normalne, zdrave stanice virus gotovo uopće ne oštećuje, a napada isključivo tumorske, koje poznaje po njihovim receptorima. Sada imamo mogućnost učinkovito koristiti virus u kombinaciji s malom dozom citostatika, koja sama po sebi ne bi bila dovoljna u liječenju tumora, ili in vitro – da ga pomiješamo s tumorskim stanicama, pustimo da ih razbije i onda to vraćamo u organizam oboljelog kao cjepivo koje će djelovati na imunološki sustav i jednako takvo uništavanje tumorskih stanica, objašnjavaju prof. Mazija i dr. sc. Ivanković.