Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osuđen je nepravomoćno na kaznu zatvora u trajanju do 10 mjeseci zbog počinjenog kaznenog djela Zloupotrebe položaja s kaznenim djelom povrede ravnopravnosti u zapošljavanju. Općinski sud u Bugojnu Ajkunića je zbog toga osudio nepravomoćno na deset mjeseci zatvora nakon čega je Županijsko tužiteljstvo Županije Središnja Bosna uložilo žalbu Županijskom sudu u […]

" />
Published On: Uto, lis 27th, 2020

“ZNANJE RADA NA RAČUNALU NIJE POTREBNO”: Načelnik Bugojna osuđen na 10 mjeseci zatvora

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osuđen je nepravomoćno na kaznu zatvora u trajanju do 10 mjeseci zbog počinjenog kaznenog djela Zloupotrebe položaja s kaznenim djelom povrede ravnopravnosti u zapošljavanju.

Općinski sud u Bugojnu Ajkunića je zbog toga osudio nepravomoćno na deset mjeseci zatvora nakon čega je Županijsko tužiteljstvo Županije Središnja Bosna uložilo žalbu Županijskom sudu u Novom Travniku zbog kazne, smatrajući da je kazna preblago odmjerena, te da se izrečenom kaznom zatvora od 10 (mjeseci) ne može ostvariti svrha kažnjavanja niti svrha specijalne a ni generalne prevencije.

Ajkuniću se stavlja na teret da je od siječnja 2011. godine do siječnja 2016. godine kao načelnik općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima protivno odredbama Statuta Opštine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u FBiH kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Ajkunić je tako, prema optužbama, zasnovao radni odnos s 12 osoba, dok je suprotno odredbama Zakona o obligacijskim odnosima u razdoblju od 3. svibnja 2012. godine do 01. prosinca 2015. godine zaključio 20 Ugovora o djelu sa Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

Također, optužen je da je s A. Š. zaključio 21 Ugovor o djelu u razdoblju od 30. studenog 2011. godine do 01. prosinca 2015. godine za poslove na provjeri korisnika poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, iako je u okviru nadležnih službi općine Bugojno imao zaposlene radnike za te poslove./HMS/