Nedjelja, 14 travnja, 2024

ZLOVENCI KONAČNO PALI: Isplatu stare devizne štednje moraju obaviti u roku 6 mjeseci!

Must Read

Europski sud za ljudska prava presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije, objavila je Vlada RH na svojim web stranicama.

Europski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, R Hrvatske, R Srbije, R Slovenije i R Makedonije) koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Europski sud je utvrdio odgovornom R Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva (čl.1.Protokola 1. uz Konvenciju) i prava na učinkovito pravno sredstvo (čl.13. Konvencije) štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija R Slovenije, te R Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija R Srbije.

Također je Sud presudio da propusti R Slovenije i R Srbije da podnositelje zahtjeva (tužitelje) u ovom predmetu, ali i sve druge osobe u istom pravnom položaju uključe u određene sheme povrata te štednje, predstavlja sustavni problem.

Stoga obje države trebaju u roku od 6 mjeseci od konačnosti ove presude omogućiti podnositeljima i svima drugim štedišama u istom položaju isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali; staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u R Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području R Srbije.

Ured zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava će prevesti ovu presudu i obavit je na svojoj web stranici, poručili su iz Vlade.

Europski sud za ljudska prava je jednoglasno zaključio da je Srbija povrijedila pravo na imovinu u odnosu na aplikanta koji je imao štednju u filijali Invest banke u BiH, a sud je također utvrdio da je i Slovenija povrijedila pravo na imovinu aplikanata koji su imali štednju u poslovnicama Ljubljanske banke u BiH”, kazala je Monika Mijić, pravna zastupnica BiH pred ovim sudom, u izjavi koju je prenio BH radio 1.

Potvrdila je i kako je sudskom presudom Srbiji i Sloveniji naloženo da štedne uloge isplate u razdoblju od šest mjeseci od trenutka pravomoćnosti presude klijentima koji imaju pologe u Invest banci odnosno Ljubljanskoj banci.

“Isplata treba biti provedena pod istim uvjetima kao i srbijanskim odnosno slovenskim državljanima koji su imali štednju u ovim bankama”, kazala je Mijić.

MVEP RH: Slovenija nedvojbeno mora isplatiti neprenesenu štednju

Presudom Europskog suda za ljudska prava, koji je u utorak presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, nedvojbeno se utvrđuje odgovornost Slovenije, a Hrvatska i dalje radi na traženju kompromisnog rješenja za prenesenu štednju hrvatskih građana, kazala je za Hinu glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić. 

“Ovom se presudom nedvojbeno utvrđuje odgovornost Slovenije, a mi i dalje radimo na traženju kompromisnog rješenja za prenesenu štednju hrvatskih građana. Kada je riječ o neprenesenoj štednji, o njoj nema spora jer je obuhvaćena ovom presudom”, kazala je.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije) koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Europski sud je utvrdio odgovornom Republiku Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva (čl.1.Protokola 1. uz Konvenciju) i prava na učinkovito pravno sredstvo (čl.13. Konvencije) štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Republike Slovenije, te Republiku Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Republike Srbije.

Sud je također presudio da propusti Slovenije i Srbije da podnositelje zahtjeva (tužitelje) u ovom predmetu, ali i sve druge osobe u istom pravnom položaju uključe u određene sheme povrata te štednje, predstavlja sustavni problem.

Stoga obje države trebaju u roku od 6 mjeseci od konačnosti ove presude omogućiti podnositeljima i svima drugim štedišama u istom položaju isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području Srbije, prema priopćenju objavljenom na internetskoj stranici hrvatske vlade.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -