Zlatko Lagumdžija: Obaviješten sam o kriminalu u dodijeli poljoprivrednih poticaja

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je danas, nakon razgovora s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, u ugodnom ambijentu restorana Romanca, kako se nastavljaju razgovori o onom što je koalicija šest stranaka ( SNSD, SDS, dva HDZ-a SDP i SBB) ranije dogovorila On je, kazao, kako se, u međuvremenu, stvorila nova, kako ju je nazvao TD koalicija ( Tihić- Dodik) za razdruživanje BiH.

Komentirajućoi Dodikovu opasku kako je Lagumdžijina izjava da nema mirnog razlaza u BiH kojeg sugerira predsjednik SNSD-.a, izrečena na skupu SDP-a u Zenici poziv na rat, Lagumdžija je kazao kako mu je žao što je to tako shvaćeno. – Za rat nije potrebno dvoje, već jedno. Onaj koji bi krenuo u nasilno razdruživanje BiH bio bi gubitnik, kazao je Lagumdžija, dodavši kako „nas takve priče neće izvući iz  ekonomskog i socijalnog blata“.

Uz Lagumdžiju i Čovića u razgovorima su sudjelovali i glavni tajnik SDP-a Nermin Nikšić i dopredsjednik HDZ Bih Marinko Ćavara.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nabrojao je teme o kojim je razgovarao s Lagumdžijom počevši od rekonstrukcije Vijeća ministara i vlasti u F BiH, pa do amandmana na ustav i izborni zakon kako bi se implementirala presuda Sejdić- Finci.

– Mi smo stava da ne bi trebalo biti nikakvih političkih aktivnosti, jer će one biti korištene u predizbornoj kampanji, tijekom rujna, kazao je Čović. Istom rečenicom Čović je odgovorio i na pitanje hoće li zastupnici HDZ-a u Parlamentu BiH podržati zahtijev SNSD-a  i Milorada Dodika za smjenom Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH. -O svim temama pa i o personalnim promijenama možemo razgovarati nakon izbora, dodao je Čović

Lagumdžija je u izjavi novinarima osudio i postupke nezakonitog predsjednika Federacije Živka Budimira, koji, kako je rekao „dok spriječava rekonstrukciju vlasti i provedbu volje nove parlamentarne većine istovremeno donosi odluke o pomilovanju kriminalaca, suprotno svim moralnim načelima i prijedlozima komisije za pomilovanja“.

Predsjednik SDP-a kazao je kako će uskoro uslijediti promjene upravljačkih struktura u četiri javna poduzeća( BH telecom, HT Mostar, EP BiH i EP HZ HB) ukoliko Ustavni sud F BiH ocijeni neustavnom smjenu  federalnog ministra Desnice Radivojevića .

-Obaviješten sam o kaosu i kriminalu u javnim poduzećima koji se provodi jer se žele iskoristiti još ovo dana što im je preostalo da se što više javnog novca stavi u privatne džepove, kazao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a prvi put do sada progovorio je, drugačije o svom dojučerašnjem koalicijskom partneru Lijanovićevoj NSRzB, ovaj put, na način na koji javnost o tome govori mjesecima, pa i godinama. – Obaviješten sam i  o kriminalu  u dodijeli poljoprivrednih poticaja, kazao je Lagumdžij. -Tim se stvarima treba stati u kraj. Oni koji nisu dio ove parlamentarne većinhe bezočno financiraju sovje predizborne kampanje javnim novcem. Oni svoje zadnje dane u vlasti koriste da pare prebace u džepove svojih prijatelja i rodbine, dodao je.

Kritizirajući ponašanje SDA koja po svaku cijenu želi ostati u vlasti „bez obzira tko bio u toj vlasti, Lagumdžija je ponovio stav SDP-a. Ukoliko sDA ili bilo tko drugi formira koaliciju i većinu u parlamentu, neće trebati nas iz SDp-a smjenjivati. Neka nas samo o tome oabijeste i mi ćemo otići, kazao je lider SDP-a.

Dvojica stranačkih čelnika dogovorili su i podršku rebalansu federalnog proračuna u parlamentarnim domovima, koji je potreban zbog stand by aranžmana s MMF-om. Taj rebalans bit će izraz volje nove parlamentzarne većine u F BiH, kazao je lagumdžija. ( R. I. / Dnevnik.ba)