Published On: Sri, srp 4th, 2012

ŽIVKOVOM ŠEFU prijeti kaznena?

I dok padaju Vlade, smjenjuju se čelnici zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, nekim bi ministrima glave mogla doći kaznena prijava. Slučaj je to i s nelegalnim ministrom za boračka pitanja Zukanom Helezom. Osnov za podnošenje kaznene prijave protiv ministra Heleza, saznaje Oslobođenje, jeste službena zabilješka koja se tiče revizorskog tima koji je nadzirao korisnike boračko-invalidske zaštite iz Mostara.

Sjednica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na kojoj je u ponedjeljak trebalo odlučivati o podnošenju kaznene prijave protiv Zukana Heleza, ministra za pitanje boraca u Federaciji BiH, odgođena je za četvrtak, 5. srpnja ove godine.

Kaznena prijava odnosila bi se, saznajemo, na kršenje Zakona o reviziji, pravilnika kojima se određuje način na koji se sastavljaju revizorski timovi, ali i zbog načina na koji se revizija boraca radi. Naime, HVIDRA i druge udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata smatraju da je revizija ciljana, da su branitelji HVO-a diskriminirani, da u revizorskim timovima rade članovi koji ne ispunjavaju uvjete za taj posao.

Osnov za podnošenje kaznene prijave protiv ministra Heleza, saznaje Oslobođenje, jeste službena zabilješka koja se tiče revizorskog tima koji je nadzirao korisnike boračko-invalidske zaštite iz Mostara, a iz koje se vidi kako jedan od članova povjerenstva nije ispunjavao uvjete za članstvo u nadzornom timu. I nije pitanje hoće li kaznena prijava biti podnesena, nego tko će je podnijeti.

Inače, ministar Helez odavno je na meti udruga HVO-a koje ga optužuju za ciljanu reviziju, diskriminaciju, za ponašanje, izjave i postupke kojima provocira Hrvate u BiH. Spočitavaju mu kako je izjavio da Hrvati nisu bili u logorima nego u vojnim zatvorima, zamjeraju mu da je na mjesto savjetnika doveo osobu koja je bila upravnik vojnog zatvora u Bugojnu.

Živko Budimir, nezakoniti predsjednik Federacije BiH, donio je naredbu o ukidanju Tima za koordinaciju revizije, pozvao članove revizorskih timova da ih napuste. Upozorio je kako način na koji se sastavljaju revizorski timovi nije u skladu s pravilnikom, kako je Tim za koordinaciju revizorskih timova zapostavljen i tome slično. No, kao da nije. Ministar Helez je nadzor korisnika boračko-invalidske zaštite nastavio nesmiljenom žestinom i iz prava je, barem tako piše u posljednjoj informaciji koju je razmatrala Vlada FBiH, izvedeno 3.378 korisnika.

(artinfo.ba/AP)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare