LJEVICA Radivojević: Napustio sam SDA zbog Europe

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije zbog političkih parcijalnih interesa istupila iz europskog projekta, a ja, kao čovjek koji je zastupao tu ideju, nisam mogao prihvatiti da budem dio opstrukcije, izjavio je za Dnevni avaz Desnica Radivojević, čija je navodna ostavka zakomplicirala i stavila pod upitnik mnoge stvari u Federaciji.

 

Radivojević je otvoreno izjavio da se smatra žrtvom SDA zbog svoje proeuropske orijentacije i želje za kontinuitetom demokratskih procesa, a Avaz je napisao kako SDA vodi ”sve prljaviju i opasniju kampanju da se pod svaku cijenu zadrži na vlasti, a samim time i na čelu profitabilnih poduzeća koja su godinama pljačkali”.

– Građani su dali mandat upravo zbog evropske politike, a SDA danas provodi svoj stav da više ne bude u funkciji razvoja standarda u približavanju Europskoj uniji. Dobili smo volju naroda, a ona nije zaustavljanje reformskih procesa nego ulazak u NATO i EU. DA je odstupila je od toga i u funkciji je sprečavanja reformskih procesa, rekao je Radivojević i dodao kako nije želio biti u “vagonu kao kočničar, nego pomoći vodećoj stranci da tu lokomotivu vozi što brže prema EU”.

Radivojević je istakao da će raditi s političkim snagama koje su u tom projektu te da ne želi biti žrtva ničijih parcijalnih interesa.

– SDA je očito odstupila od temeljnih političkih ciljeva EU. Narod se opredijelio za novu parlamentarnu većinu, čiji je politički cilj ubrzavanje reformskih procesa na putu ka euroatlantskim integracijama, rekao je Radivojević za Dnevni avaz.